I Køge deler brugerne sprog og viden

26-02-2014 af Anette Lerche
»Jeg synes, jeg skylder noget til samfundet«. Sådan havde en af KøgeBibliotekernes brugere det. Han gik til biblioteket med et tilbud om at holde et foredrag om Iraks nyere historie, og bibliotekar Randi Drejsig Petersen greb bolden. Det blev begyndelsen til konceptet Videnscafé, hvor lokale borgere byder ind med deres viden og holder gratis foredrag.

- Tænk, hvis man opdager, at dem man står i kø med i Kvickly har en unik viden. Det kan man jo ikke umiddelbart se, men vores Videnscafé kan være med til at få os til at se mennesker med andre øjne. Og i stedet for kun at bruge professionelle foredragsholdere i biblioteksregi, så bruger vi borgernes egne ressourcer, siger bibliotekar Randi Drejsig Petersen.

KøgeBibliotekerne startede Videnscafé i september sidste år, og har afholdt seks foredrag indtil nu. En tidligere flygtning fra Irak har fortalt om sine rejser til Irak og om kurdernes forhold. En gymnasielærer har talt om kirkekunst, og en sygeplejerske fortalte om demens.

Italiensk date på biblioteket
Indtil videre har der været omkring 25 personer til hvert foredrag, og det er tydeligt, at de skiftende emner betyder, at man rammer bredt.  Næste lokale foredragsholder bliver en lokal iværksætter, der fortæller om sin ide, Meet2talk, hvor han har oprettet en slags datingside for sprog.

Så hvis man ønsker at lære italiensk, kan man bytte sprog med en italiensktalende, der gerne vil lære dansk. Mødestedet vil oplagt være det lokale bibliotek, som så samtidig kan byde ind med relevante materialer.

- Vi vil gerne bringe ideen Meet2talk videre til landets øvrige biblioteker. Det er jo oplagt at integrere det virtuelle mødested, som Meet2talk er, med det fysiske mødested, som biblioteket er blevet.  Vi har eksempelvis Library Press Display, så vi kan finde nyheder på det sprog, der tales og vi vil eksempelvis skabe spilleaftner, hvor man spiller spil på et fremmedsprog, forklarer Randi Drejsig Petersen og tilføjer.

- Matchet mellem Meet2talk og biblioteket er et godt eksempel på det relationelle bibliotek.  Kommentarer (1)

27. februar 2014 kl. 08:24
Super, god idé! So ein ding....

Skriv en kommentar