Kan en e-bog være brugt?

01-09-2014 af Sabrine Mønsted
Hollandske forlag fik ikke overbevist den hollandske domstol om, at den skulle lukke et website, der handler med brugte e-bøger. Debatten om, hvad e-bogen er for en størrelse fortsætter både i Danmark og resten af verden.
I juli åbnede Tom Kabinet – et antikvariat for e-bøger i Holland – hvilket fik den hollandske forlæggerforening op af stolen. Den forlangte, at hjemmesiden blev lukket med den begrundelse, at der var tale om ulovlig kopiering. Det afviste domstolen, ifølge Kristeligt Dagblad, med den begrundelse, at der er tale om en gråzone og at en lukning vil være for dramatisk.


I sin gode ret

I USA er debatten også i gang. En domstol i New York besluttede i 2013, at en butik med brugte e-bøger skulle lukkes. Men i kongressen diskuterer man, om man ikke er i sin gode ret til at videresælge en vare, man har købt, selv om den er digital. 

I Holland argumenterer ejerne af Tom Kabinet, at de ikke sælger kopier, men netop originaler, som deres brugere kan uploade til siden. Bogen bliver tilføjet et slags vandmærke, så den ikke kan viderekopieres flere gange. Firmaet får provision af salget, og sælgeren får resten.

Og den slags »antikvariater« kan også komme til Danmark, især fordi Danmark som Holland skal følge EU's praksis, og der ikke umiddelbart er noget i EU’s restriktioner, der hindrer videresalg af brugte e-bøger.

Bøger på nye præmisser

Søren Pold, lektor i informationsvidenskab ved Aarhus Universitet, mener, debatten sætter spørgsmålstegn ved, hvad en bog skal kunne. For en e-bog er en bog på helt andre præmisser. 

»Når du sælger den videre, får man ikke en nusset kopi, men et produkt, der er ligeså godt. Og det er en af grundene til, at bogindustrien og forlæggerne har svært ved at sluge denne nye form for »brugtmarked«. (…) Indholdsindustrien er i gang med at presse markedet i retning af, at man er en slags lejer af det digitale og ikke ejer. (…) Nogle e-bøger kan kun læses få gange, og udgiveren kan hindre os i at låne vores bøger til venner og familie«, siger han til Kristeligt Dagblad.

Skriv en kommentar