Lær at lytte

10-04-2014 af Anette Lerche
Du lytter for at forstå. Ikke for at planlægge, hvad du skal svare. Den forskel er nøglen til at blive bedre til den svære kunst at lytte.

Den menneskelige hjerne kan opfange mellem 400 og 500 ord i minuttet, men typisk er menneskets talehastighed på 100 til 150 ord i minuttet. Dermed har menneskernes hjerne overskud til, mens vi lytter enten at tænke på, hvad vi skal svare, eller til måske bare at lade tankerne vandre. Den egenskab går desværre ud over vores evne til så egentlig at høre, hvad der bliver sagt.

Mange mennesker har også bestemte lytte-faldgruber, vi ofte falder i, mens vi lytter. Det kan være et ord, der virker som en rød klud for os, så vi bliver irriterede eller holder op med at lytte. Mange af os har det også med at lukke af over for bestemte emner, som vi synes er kedelige, eller hvor vi tror, at vi ved, hvad der vil blive sagt.

Nøglen til at blive en bedre lytter er koncentration, kun at komme med få svar undervejs i samtalen, stille uddybende spørgsmål og måske tage sig en lille tænkepause, før du så endelig kommer med dit gennemtænkte svar.

Læs mere om emnet

Skriv en kommentar