LGBT-certificeret bibliotek

22-01-2014 af Sabrine Mønsted
Der står ikke længere »kom med din mor og far på biblioteket«, men kom med »dine voksne«. Og »Forældrehylden« kalder de i dag »familiehylden« på Hallonbergen Bibliotek nær den svenske hovedstad Stockholm.

Hallonbergen Bibliotek er det første bibliotek i Sverige, der har fået certifikat på, at de arbejder med lighed ud fra et kønsperspektiv. Det er den svenske forening for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoners rettigheder (RFSL), der uddanner personalet og udsteder LGBT-certifikaterne, som mere end 150 institutioner i Sverige nu har fået. De fleste inden for sundhedsvæsenet, men nu er altså også et bibliotek kommet med og tre flere er på vej. 

Bibliotekar på Hallonbergen Bibliotek, Sofie Samuelsson har altid interesseret sig for kønsproblematikker. 

»Vi havde talt om, hvordan vi kunne arbejde med lighed på biblioteket uden, at det hele tiden kom til at handle om køn og ulighed mellem mænd og kvinder«, siger hun til magasinet Scandinavian Library Quarterly, nr. 4, 2013. 

Tænk over vanerne

Derfor kastede biblioteket sig ud i et otte måneders certificeringsforløb med den svenske forening RFSL og med Sofie Samuelsson som projektleder, og kommunen i ryggen, hvor der generelt er fokus på, at kommunens institutioner arbejder med lighed. 

For bibliotekets personale betød, at de skulle gå alt igennem fra faste procedure og politikker til den fysiske indretning og indholdet på deres hjemmeside. 

»Når du starter med at tænke over vores sociale normer og arbejder med den måde, vi bruger sproget på, så opdager du, hvor meget vores vaner og indlejrede normer dikterer det, vi siger og tænker«, siger Sofie Samuelsson, der mener, at det har været en aha-oplevelse for personalet. 

»Certifikatet garanterer en arbejdsplads, hvor ambitionen er at behandle alle med respekt ud fra et LBGT-perspektiv og et ønske om at arbejde mere strategisk med området«, siger Veronica Berg Hulthén, der står for uddannelse hos RFSL i Stockholm. 

LBGT står for Lesbian, gay, bisexual, and transgender

Skriv en kommentar