Næsten alle kommuner sparer på bibliotekerne i 2015 – i Kalundborg er der dog penge til udvikling

04-12-2014 af Anette Lerche
61 kommuner sparer igen på biblioteksbudgetterne, 24 lader bibliotekernes økonomi være uændret, mens 7 har øget budgetterne. Blandt dem er Kalundborg Kommune.

Allerød, Herlev og Morsø. Det er de tre kommuner i Danmark, der sparer allermest på deres biblioteker i 2015. Hele 8,0 procent er budgetterne skåret ned de steder, og i alt har 61 kommuner valgt at finde besparelser på biblioteksbudgetterne ifølge Danmarks Biblioteksforenings nyligt offentliggjorte opgørelse. Modsat har  Kalundborg fået øget budgettet med 4,99 procent. Det gør den sjællandske kommune til topscorer blandt de syv biblioteker, der har fået tilført flere midler i 2015.

Biblioteksleder i Kalundborg Karen Birgitte Olsen er glad for sin budgetforøgelse for 2015. Bevillingen er dog engangsforestilling, og pengene skal ikke gå til drift, men til udvikling.

- Vi har et par forslag til udviklingsprojekter, der vil komme borgerne til gavn, men først til januar lægger vi os fast på et projekt, siger Karen Birgitte Olsen.

Også i 2013 fik biblioteket tilført ekstra midler. Dengang var det en engangsindsprøjtning på 500.000 kroner, der blandt andet gik til indkøb af nye materialer.

- Vi har et godt kulturudvalg med fokus på biblioteket. De ser biblioteket som kommunens kulturelle fyrtårn, siger Karen Birgitte Olsen.

De ekstra penge i 2013 og 2015 hører dog til undtagelserne. Budgettet i Kalundborg er blevet skåret år efter år, som regel med en til halvanden procent, og i 2014 måtte biblioteket desuden skære tre stillinger.

Skriv en kommentar