Så kom aftalen om eReolen endelig

25-11-2014 af Anette Lerche
Fra januar kan eReolen igen låne de mest populære digitale titler ud. Modellen bliver en licensmodel.

Af hensyn til det kommercielle e-bogsmarked har forlagene i forhandlingerne om en ny aftale for eReolen stået stejlt på, at de ville have en licensmodel i stedet for en klikmodel. De argumenter har bibliotekerne lyttet til, for nu er en aftale faldet på plads, og fra januar 2015 vil eReolen kunne udbyde cirka det dobbelte antal titler i forhold til i dag.

Forlagene og bibliotekerne har haft vanskeligheder ved at finde en ny model, siden forlagene i 2012 trak sig fra eReolen, fordi den hidtidige klikmodel risikerede at skade forlagenes kommercielle marked. Den nye aftale skal allerede evalueres efter et halvt år.

Formand for Bibliotekschefforeningen Mogens Vestergaard hilser en aftale velkommen.

- Det er dejligt, at der er kommet en aftale, og jeg tænker, at den aftale, man er kommet frem til, var det opnåelige i situationen.

Han har endnu ikke haft lejlighed til at se aftalens detaljer. Men ud fra de første meldinger peger han på to relevante spørgsmål.

- For det første bemærker jeg, at det er en kort aftale, som skal evalueres efter seks måneder, og så er der også et spørgsmål om prisen.

Samme spørgsmål rejser formand i Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen (A). Han hilser en aftale meget velkommen, men han er bekymret for det høje prisniveau på e-bøgerne i den nye model.

- Hvis alle folkebibliotekernes fysiske udlån blev digitale i morgen, ville det koste dem tre gange så meget som i dag. Det bliver en udfordring for de kommunale budgetter.

Det forventes, at forhandlerne fra Danskernes Digitale Bibliotek senere i dag udsender en pressemeddelelse med flere detaljer om aftalen.

Skriv en kommentar