Ny undersøgelse viser, at forskere er mere positive over for Open Access

28-07-2014 af Anette Lerche
70 procent af forskerne i en undersøgelse foretaget af forlaget Taylor & Francis Group er uenige i påstanden om, at der ikke er fordele ved Open Access. Men mange ser stadig hindringer for selv at publicere deres forskning som Open Access.

Forlaget Taylor & Francis Group har spurgt, hvordan amerikanske, canadiske og europæiske forskere har det med Open Access, og undersøgelsen bygger på knap 800 svar. Hele undersøgelsen kan ses på forlagets hjemmeside, og den viser, at forskerne generelt er blevet mere positive over for Open Access, end de var sidst forlaget spurgte ind til samme emne i 2013. 

I 2014 vurderede 35 procent af de forskere, der deltog i undersøgelsen, at offentliggørelse i Open Access-tidskrifter gav en bredere eksponering end et almindeligt tidsskrift. Den øgede  positive holdning over for Open Access er et skridt på vejen til flere forskningsartikler, der bliver tilgængelige for alle,  men andelen af forskere, der er usikre på, om de vil offentliggøre forskningsartikler som Open Access er stadig forholdsmæssig stor. 47 procent af forskerne svarede, at de var usikre på, om de ville offentliggøre deres forskning som Gylden Open Access, mens 41 procent var i tvivl, om de ville offentliggøre forskningen som Grøn Open Acces.

Nogle af hindringerne for at forskere vil offentliggøre deres forskning som Open Access er ifølge undersøgelsen manglende viden om forlagenes politik, men også teknik og for lidt tid blev nævnt som årsager til ikke at offentliggøre forskning som Open Access.

Skriv en kommentar