2020-plan på chefernes årsmøde

24-02-2015 af Sabrine Mønsted
Bibliotekschefforeningens årsmøde i Vejle bød på en paneldebat om, hvor biblioteket er om fem år. Men giver det overhovedet mening at lægge strategier for fremtiden, når nutiden forandrer sig så hurtigt?
- Vi er nødt til at gøre os tanker om fremtiden for at kunne skabe alliancer i nuet, som giver mening, sagde Kurt Klaudi Klausen, professor på statskundskab på Syddansk Universitet, der har skrevet bogen Strategisk ledelse i det offentlige.

- Vi skal overveje, hvad vil vi, også selv om det måske alligevel ikke er der, vi ender om fem år, sagde han og understregede, at det er vigtigt at have en organisation, der hurtigt kan indrette sig efter nye forhold.

Hans budskab til bibliotekscheferne er, at det ikke er nok for en leder i det offentlige at optimere drift og skabe en god arbejdsplads med motiverede medarbejdere. Ledere i det offentlige skal, udover at skabe produktivitet og effektivitet, også formå at nytænke og genopfinde organisationen.

Tidligere direktør i kulturstyrelsen Jens Thorhauge sad også i panelet og pegede på, at bibliotekerne skal lægge strategier på nye måder. Man skal gøre op med at se den tykke rapport som løsning på en lokal strategi.

- Bibliotekerne skal arbejde ud fra lokale forhold, og den strategiske kerne skal være oplysning og empowerment af borgerne. Der skal bibliotekerne have en stærk vision, så de ikke ender med alle mulige opgaver med det argument, at de er det eneste sted, hvor man kan møde et rigtigt menneske. Bibliotekerne skal ikke være skraldespand, sagde han.

Og kernen er meget vigtig, mener også Kurt Klaudi Klausen.

- Biblioteket er en oase, når man har lyst til at komme væk fra ræset, og der skal være bøger, tryghed og genkendelighed, sagde han.Skriv en kommentar