Børnevalg aflyst på Øbro Jagtvej Bibliotek

09-06-2015 af Sabrine Mønsted
Børnevalget på Øbro Jagtvej Bibliotek blev droppet, da en borger reagerede voldsomt på plakaternes farver. 

Pandekager hver dag eller Nej til oprydning? Børnevalget startede på Ballerup Bibliotek (læs: Skal Vitello være statsminister?) og har spredt sig til hele landet, også til Øbro Jagtvej Bibliotek. Men udstillingens plakater faldt en borger for brystet. Han mente, at farverne var for røde, og kom ifølge biblioteksleder Mogens Holm med en meget voldsom reaktion i biblioteksrummet. 

Efter grundige overvejelser og rådslagning med medarbejdere i Københavns Kommune valgte Mogens Holm at aflyse børnevalget på biblioteket og pille alle plakater ned.

- Vi er i en valgperiode, hvor vi som bibliotek skal holde vores sti ren. Rigtige mange kommer på biblioteket for at brevstemme, og vi har stort fokus på at undgå påvirkning af borgerne, men det var, der en borger, der mente, at vi alligevel gjorde, og det har vi taget konsekvensen af af flere grunde.  

Droppede udstilling

Mogens Holm begrunder beslutningen med dels, at den pågældende borgers frembrusende adfærd skaber utryghed for andre brugere og personalet, og dels at han efter intern drøftelse vurderede, at det bedste var at droppe udstillingen i denne her situation. 

Mogens Holm understreger, at han personligt mener, at udstillingen lever op til alle kvalitetskrav, og ikke er politisk, men det han kalder en børne-skønlitterærgenistreg. 

Perspektiv har kontaktet Københavns Kommune for at få en forklaring på, at Øbro Jagtvej Bibliotek er blevet rådet til at pille plakater ned af Pipi Langstrømpe og Rasmus Klump, fordi én borger mener, at farverne er »forkerte«. 

Koks i kommunen

Ifølge Kultur- og fritidsforvaltningens pressekonsulent Hans Steen Andersen er der tale om en misforståelse og en kommunikationsfejl mellem kommunens jurister og bibliotekslederen. Han kalder det selv »koks i kommunen«. 

- Der er intet til hinder for, at biblioteket afholder børnevalg, og nej de skal ikke farvekoordinere plakater til deres udstillinger, understreger Hans Steen Andersen, der har tjekket op på sagen med kommunens jurister.

Det er fint, mener biblioteksleder Mogens Holm, men:

- Hvis nogen mener, at udstillingen om børnevalget kan og bør hænge på Øbro Jagtvej Bibliotek i sin oprindelige form, så er det nyt for mig. Det mangler jeg at høre, siger Mogens Holm, der ikke har planer om at genetablere udstillingen.

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, både fordi der er tale om en misforståelse, og fordi det er bibliotekerne selv, der afgør, hvilke aktiviteter de afholder. 

Kommentarer (2)

10. juni 2015 kl. 18:56
Hvorfor i alverden bad medarbejderne ikke bare brugeren om at forlade stedet, hvis han var "frembrusende".
Sådan en beslutning skal tages lokalt og med det samme i stedet for at gøre en sag ud af det.
Det næste blir vel, at visse bøger skal pilles ud af reolen, hvis de har for blå forsider.
Det lyder næsten som en joke!.
10. juni 2015 kl. 23:46
Hvad med de blå kuverter brev-stemmesedlerne er i - er de smidt ud? Røde krydser på Børnevalgsplakater og blå kuverter til FV15. Hvad er mest påvirkning af borgerne? Yderligere kommentarer er vis unødvendige.

Skriv en kommentar