De syriske flygtninges egne historier

09-09-2015 af Anette Lerche
På Hvalsø Bibliotek & Arkiv går man efter de målgrupper, der ikke ved, hvad de skal bruge biblioteket til. En oplagt gruppe er kommunens syriske flygtninge, der nu i en udstilling på biblioteket fortæller deres egne historier.
Alle syriske flygtninge, der medvirker i udstillingen, er blevet fotograferet. Fotograf: Lars Andreas Kristiansen

Portrætter af en række af syriske mænd, der som flygtninge er kommet til Lejre Kommune, knyttet sammen med deres egne nedskrevne historier. 

Sådan giver Hvalsø Bibliotek & Arkiv ordet til nogle af de flygtninge, der i øjeblikket fylder så meget i den danske debat. Det er flygtningene selv, der har valgt, hvad de vil fortælle, og de har selv formuleret deres historier, som efterfølgende er oversat til dansk. En fortæller om sin barndom som forfulgt kurder i Syrien, mens en anden skriver om det forfærdelige i at måtte efterlade en kræftsyg datter i en flygtningelejr i Tyrkiet i håbet om at blive ført sammen med familien igen i et nyt og sikkert land.  

Efter syrernes medvirken i udstillingen er de nu oprettet som lånere, og bibliotekets håb er, at de vil bruge biblioteket, lektiecaféen og de mange andre tilbud. Kari Haugan Engberg, kulturkonsulent i Lejre Bibliotek og Arkiv, er en af projektmagerne bag udstillingen.

- Vi viser, at de syriske flygtninge er mennesker, som vi sætter et ansigt på. Måske kan vi nedbryde nogle fordomme på den måde. Ved at lave udstillingen og hjælpe syrerne til at bruge biblioteket, er vi med til at gøre dem til gode borgere, og det er hovedformålet med udstillingen. Men selvfølgelig er det også en værdidiskussion, vi er ude i, og den vil vi også gerne tage.

Udstillingen kan ses på Hvalsø Bibliotek indtil den 20. september. Der arbejdes på, at udstillingen bliver sat op andre steder i kommunen.


Skriv en kommentar