Design biblioteket ud fra brugerne

14-01-2015 af Sabrine Mønsted
Aarhus Kommunes Biblioteker, det internationale designbureau IDEO og Chicago Public Libraries har udviklet en række redskaber, der skal gøre det lettere at skabe services, oplevelser og indretning, der taler direkte til brugernes behov. 
Det starter med brugerne. Det er grundideen med design thinking – et koncept, der handler om at nytænke services, indretning, kommunikation og oplevelser på biblioteket med udgangspunkt i brugernes og lokalsamfundets behov.

Forståelsen for brugerne kan ske gennem interviews, uformelle samtaler eller observationer af brugerne, for eksempel hjemme hos dem selv eller i bestemte kontekster. Så udviklingen sker på baggrund af det brugerne gør og ikke ud fra, hvad de for eksempel siger i en spørgeskemaundersøgelse.
De ideer, der kommer ud af det, testes, udbygges og omformes til et brugbart færdigt design.

Aarhus Kommunes Biblioteker, designbureauet IDEO og Chicago Public Libraries har siden 2013 arbejdet på at udvikle en global innovationsmodel ud fra design thinking. Resultatet er blevet til en digital bog – et toolkit, som alle gratis kan downloade sammen med guidelines og konkrete værktøjer.

Projektet er støttet af Global Libraries-initiativet under Bill & Melinda Gates Foundation, og Kulturstyrelsen har skudt penge i at få de globale erfaringer gjort brugbare i en dansk kontekst.

Hent IDEO’s toolkit på: www.designthinkingforlibraries.com.

Det består af:
  • Toolkit: viden om design thinking, og hvordan det kan bruges.
  • Værktøjsbog: introduktion til værktøjerne.
  • Den korte introduktion: en light-udgave af toolkit’et, der giver en kort introduktion til design thinking og en gennemgang af, hvordan du kan lære det i løbet af en dag.

Skriv en kommentar