En forstyrrelse på jobbet kan koste 25 minutters arbejdstid

26-08-2015 af Anette Lerche

Støj og forstyrrelser påvirker vores arbejdsindsats. En svensk hjerneforsker har nu sat tal på hvor meget.

Den svenske hjerneforsker Katarina Gospic fra Karolinska Instituttet har i et større studie set på, hvad forstyrrelser koster i tabt arbejdsindsats. Hendes konklusion er, at hvis du bliver forstyrret, mens du er i flow med en arbejdsopgave, tager det dig op mod 25 minutter, før du er tilbage på samme niveau af koncentration som før.
Det er langt fra hele arbejdsdagen, vi befinder os i flow, for det handler ikke kun om koncentration, men hele vores mentale og kropslige opmærksomhed. Det er på dette tidspunkt, at vi lærer og husker optimalt, men det er også en tilstand, der er svær at nå tilbage til, hvis man bliver forstyrret. 

Respekter flowet

En sms fra din chef, eller en ny opgave på skrivebordet betegnes som maksimale forstyrrelser, og derfor bør man som medarbejder markerer, når man har brug for ro. Det kan eksempelvis være at sætte telefonen på lydløs eller sætte en seddel på døren om, at man først er klar til at blive forstyrret om en time. 

Forstyrrende støj 

Katarina Gospic har også set på, hvad støj i åbne kontomiljøer betyder for medarbejdernes præstationer. Her dykker præstationen med op mod 66 procent. Simpelthen fordi en del af hjernens kapacitet bliver brugt til at holde støjen ude af bevidstheden. 
Katatrina Gospic peger på, at det er afgørende, at arbejdspladserne bliver mere bevidste om, hvad støj og forstyrrelser betyder for effektiviteten. 
Læs interviewet med den svenske hjerneforsker Katarina Gospic, der er læge og ph.d. i kognitiv neuroscience fra Karolinska Instituttet og stifter af Brainbow Labs, i DJØF-bladet. 

Skriv en kommentar