Er bibliotekarer overflødige?

08-09-2015 af Anette Lerche

»I kampen for overlevelse er bibliotekerne ved at forvandle sig til fritidshjem for børn og voksne«. Weekendavisen bød i uge 36 på en kritisk artikel om bibliotekarer og biblioteker under overskriften »De overflødige«.

Bibliotekernes rolle er igen til debat efter en artikel i Weekendavisen. Arkivfoto: Jakob Boserup

Folkebiblioteket er igen til debat. Og sammen med det hele bibliotekarstanden.

Weekendavisen bragte fredag den 4. september en artikel, hvor bibliotekarer og folkebiblioteker blev beskrevet som nogle, der ikke vil dø og som desperat leder efter nye måder at overleve på i en verden, hvor udlånstallene falder. 

I artiklen omtales og citeres fra mange af bibliotekarernes egne artikler fra Perspektivs videndelingssite Del Din Viden, og et af omdrejningspunkterne for artiklen er bibliotekernes mål om i højere grad at agere som mødested og skabe relationer og netværk. 

»Mødet med andre er ved at blive vigtigere end mødet med bogen. Derfor bruger bibliotekerne årsværk efter årsværk på at undersøge folks adfærd i lokalerne og give dem et skatteyderbetalt »kærligt skub« i retning af hinanden.«, skriver journalist Pernille Steensgaard i artiklen.

»Ingen taler om at skære ned på antallet af bibliotekarer, i takt med at de overflødiggøres. I stedet indleder de en jagt på de 22 procent af befolkningen, der ifølge Kulturvaneundersøgelsen fra 2012 aldrig bruger biblioteket, plus de 23 procent, der kommer sjældnere end en gang om året.«, skriver journalisten i det, der må siges at være hendes personlige vurdering af bibliotekarernes ageren.


Formand priser mangfoldighed

Bibliotekarforbundets formand, Tine Jørgensen, peger i artiklen på, at bibliotekerne i dag er mere end litteratur, selv om litteraturen stadig er vigtig. Og tilføjer, at videndelingssitet Del Din Viden netop viser mangfoldigheden i bibliotekerne, hvilket hun ser som en styrke.


Fint med kritiske øjne

På Bibliotekarforbundets facebook side kommenteres Weekendavisens artikel. Her peger én blandt andet på, at det er forfriskende med et par kritiske øjne på bibliotekerne, fordi man som bibliotekar godt kan føle, at man bliver ringere til kerneydelsen, fordi der er så meget andet på dagsordenen i bibliotekerne. Hun hilser derfor debatten velkommen.


Bibliotekarisk forsvar

Gitte Hansen, bibliotekar i Randers har efter at have læst Weekendavisens artikel skrevet et modsvar på sin blog. Her skriver hun blandt andet: 
»Ja, jeg er provokeret og føler mig trampet på og nedgjort. Udlånstallet falder, og bibliotekarerne leder ifølge artiklen “efter noget at lave”. Aha – så er det derfor, jeg og mine kolleger stormer rundt hver eneste dag?«

Følg debatten på facebook 
Læs Weekendavisens artikel 

Kommentarer (1)

11. september 2015 kl. 15:28
Link til artiklen i bibliotek.dk: http://bibliotek.dk/linkme.php?rec.id=870971-avis%3A36622474

Skriv en kommentar