Hjælp de unge til privatliv på nettet

04-11-2015 af Sabrine Mønsted

En ny bibliotekskampagne skal få de unge til at interessere sig for deres privatliv på nettet. Udviklingskonsulent på Aarhus Hovedbibliotek Dokk1 Louise Overgaard håber, at så mange biblioteker som muligt vil tage stafetten videre. 

POLFOTO. 

Flere unge er begyndt at tænke over, hvad der sker med det, de skriver og de fotos, som de lægger ud på nettet. I en undersøgelse fra Børnerådet efterspørger 76 procent af de unge mere viden om regler og måder at beskytte deres private oplysninger på, når de er online.

Og det er et oplagt job for bibliotekerne at informere de unge om deres digitale fodspor og rettigheder på nettet, mener udviklingskonsulent Louise Overgaard.

Aarhus er sammen med blandt andre København, Slagelse, Herning samt Center for Læring i Aarhus indgået i et samarbejde med Medierådet for Børn og Unge om kampagnen Digitale Fodspor, der skal styrke de unges kompetencer og bevidsthed om deres digitale fodspor.

Pris for fællesskabet

Målgruppen er de 15-17-årige, fordi det er i den alder, man for alvor begynder at reflektere over, hvad der egentlig sker med det, man lægger ud.

- Vi vil gerne øge de unges kritiske sans. De skal blive bevidste om, hvad deres handlen på sociale medier og brugen af forskellige apps betyder i forhold til at give andre adgang til deres private oplysninger. Ikke alle ved, at de efterlader små spor af sig selv, og der er unge, der gerne bruger deres private oplysninger som adgangsbillet til fællesskabet på nettet, forklarer Louise Overgaard.

- Men de sociale medier og apps er også en så væsentlig del af de unges liv, at det ikke er holdbart at lave en skræmmekampagne eller at råde de unge til at holde sig væk. Opgaven må være, at de unge – og alle os andre – reflekterer over, hvordan vi lever med og på nettet på en god måde, siger hun.

Cryptoparty

Den 2. november blev kampagnen skudt i gang. Kampagnen er en kombination af daglige posts på Facebook med links til relevant materiale, udtalelser fra eksperter og de unges egne refleksioner. Kombineret med videoer skabt af unge bloggere samt et website.

Kampagnen afsluttes med et Cryptoparty på Dokk1 i slutningen af november – en fest, hvor de unge lærer konkrete redskaber i privacy på nettet.

Kun begyndelsen

Louise Overgaard ser den månedlange kampagne som en forløber for det arbejde, der ligger foran bibliotekerne i forhold til at oplyse de unge om deres digitale fodspor, og hvad de kan gøre for at passe på sig selv online.

- Vi skal have sat temaet på dagsorden, så bibliotekerne får fokus på, hvordan de kan støtte de unge og arbejde med de her problematikker, siger hun.

I oktober blev der afholdt to debatarrangementer som optakt til kampagnen, hvor forfatter Pernille Tranberg og radiovært Anders Kjærulff debatterede privatlivsbeskyttelse med ottende- til tiendeklasser.

- Der har været en klar interesse blandt skolerne for at deltage i debatarrangementer og i undervisningsforløb i øvrigt om digitale fodspor, så det kunne være en vej at gå for bibliotekerne, siger Louise Overgaard. 

Følg kampagnen

www.facebook.com/digitalefodspor

www.digitale-fodspor.dk


Fakta

Kampagnen er skabt i et samarbejde mellem Aarhus Kommunes Biblioteker, Medierådet for Børn og Unge, Københavns Biblioteker, Center for Læring ved Aarhus Kommune, Slagelse Bibliotekerne og Herning Bibliotekerne. Kampagnen er støttet af Kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.

For yderligere oplysninger, kontakt: Louise Overgaard, ITK, Borgerservice og Biblioteker, mlog@aarhus.dk


Kommentarer (1)

13. november 2015 kl. 13:18
"Louise Overgaard ser den månedlange kampagne som en forløber for det arbejde, der ligger foran bibliotekerne i forhold til at oplyse de unge om deres digitale fodspor, og hvad de kan gøre for at passe på sig selv online"

Nogle af os har skam afholdt kurser i de sidste par år omkring de unge og deres digitale fodspor (eller digital identitet som vi har kaldt vores kursusforløb https://www.grevebibliotek.dk/digitalidentitet) :)

Skriv en kommentar