Hvad skal bibliotekerne egentlig bruges til?

16-09-2015 af Anette Lerche
En række førende forlag og forfatteres beslutning om at trække sig fra eReolen i september i år har fået Berlingske til at stille skarpt på bibliotekerne under overskriften Bibliotekerne under pres.

Hanne-Vibeke Holst er en af de forfattere, der i starten af september trak sine titler fra eReolen. Hun mener, at eReolen ødelægger forfatterne og forlagenes muligheder for at skabe et kommercielt marked for e-bøger. Samtidig peger hun på i en artikel fra Berlingske den 14. september, at hun savner den formidling, der foregår i biblioteksrummet, når det gælder e-bøger. Hendes frygt er, at den mangelfulde formidling kommer til at betyde, at borgerne kun vil downloade det, de allerede kender. Altså bestsellerne.

Forvaltningschef for bibliotekerne i Aarhus Rolf Hapel peger i samme artikel på, at en af årsagerne til konflikten mellem forfatterne og bibliotekerne omkring e-bøger er, at mens forfatterne får bibliotekspenge for de analoge bøger, så har politikerne ikke indført en lignende model for e-bøgerne. Samme problematik peger lektor på Det Informationsvidenskabelige Akademi Henrik Jochumsen på og tilføjer, at en tilsvarende konflikt omkring analoge bøger netop blev løst ved, at man indførte bibliotekspengene.

I artiklen berøres også bibliotekernes søgen efter nye opgaver. Henrik Jochumsen siger til Berlingske:
»Der savnes en overordnet politisk debat om, hvad det er, vi vil med bibliotekerne. De har skullet vise, at de har de rigtige udlånstal, og at mange besøger dem, men en diskussion af hvad det egentlig er, at vi skal bruge bibliotekerne til, har man forsømt at tage. «

Skriv en kommentar