Kassation med hovedet under armen?

21-10-2015 af Sabrine Mønsted

En heftig debat om kassation og serviceomlægning på Københavns Biblioteker har fyldt i dagbladet Politiken ad flere omgange. Flere tillidsrepræsentanter er kritiske og stiller spørgsmålstegn ved, om udviklingen i København er fagligt forsvarlig.

470.000 materialer skal Københavns Biblioteker kassere. Det har skabt en offentlig debat, hvor flere af Bibliotekarforbundets tillidsrepræsentanter har været fremme i medierne og givet udtryk for deres frustration både over kassationen og over den omlægning, der generelt er i gang på hovedstadens biblioteker.

»Det kan godt være, at der er gode grunde til at kassere mere end normalt, men vi oplever, at vi bliver bedt om at tage hovedet under armen og bare skovle ud uden at vurdere, om det er fagligt forsvarligt,« siger fællestillidsmand Tage Sørensen til Politiken den 16. oktober. 

Ifølge Politiken kommer kritikken bag på chef for Københavns Hovedbibliotek Jakob Heide Petersen, der understreger, at kassationen sker ud fra en faglig vurdering, og at det er specialiserede medarbejdere, der har analyseret sig frem til, at det netop er 470.000 materialer, der skal kasseres. Han erkender dog, at de havde en bunden opgave på mindst 450.000 materialer. 

I et debatindlæg i Politiken den 21. oktober skriver vicechef Sanne Caft, at kassationen er en naturlig del af bibliotekets arbejde og handler om at gøre plads til nye bøger og de 500 arrangementer, der årligt holdes på biblioteket.

»Kassationen er kun en lille del af den ambitiøse strategi for Københavns Biblioteker,« skriver hun og nævner Biblioteket Online, hvor brugerne fra den 1. oktober kan få onlinesvar på biblioteksspørgsmål.    

På Sundby Bibliotek frygter tillidsrepræsentant Andreas Damsbo Brix, at biblioteket vil stå tilbage med de populære titler og ikke have de mere specielle ting.

»Der er jo tale om bøger, der bliver brugt. Ellers ville de allerede være kasseret,« siger han.

Læs hele artiklen Københavnske bibliotekarer er i oprør over massedestruktion af bøger, Politiken, den 16. oktober 2015.

Læs også kulturborgmester Carl Christian Ebbesens svar på kritikken af den nye biblioteksstrategiplan.


Kommentarer (5)

21. oktober 2015 kl. 16:04
Jamen, det er jo katastrofalt! Det må tænkes om igen. Man kasserer ikke en bog, der ikke har været udlånt i 2 år. Det er jo ren automatikkassation.
21. oktober 2015 kl. 19:55
Det er et helt naturligt led i udviklingen! Når først det hele blir sat i system og der ikk' længere er nogle ordentlige materialer tilbage, er det en smal sag og lukke hele biksen. Det må vel være det man vil ? ellers havde man vel bygget et nyt, og større Hovedbibliotek for længst!
22. oktober 2015 kl. 07:59
Som bibliotekar på musikkonservatoriet, kan vi se i de indkomne fjernlånsbestillinger, at folkebibliotekerne har kasseret store mængder noder. Tendensen til at kassere materialer udfra et princip om hvornår de sidst har været udlånt, giver mange flere fjernlån og større arbejdesmængde til specialbibliotekerne
22. oktober 2015 kl. 11:07
Hvis man har set, hvordan Københavns hovedbibliotek har set ud på de øvre etager, kan det undre, at der ikke forlængst er taget fat på kassationsproblemet. Og jo, Marianne, med mindre det er en klassisker, lyrik eller noget andet specielt, kasserer man en bog, der ikke har været udlånt i 2 år. Det gør vi i hvert fald mange andre steder end København. Og sådan som jeg har hørt det, taget Københavns kassationsregler også hensyn til se "særlige" tilfælde.
28. oktober 2015 kl. 16:16
Set fra en pensionistbibliotekars stol:For 10-15 år siden var der vel nok rigtigt mange steder et uopfyldt behov for kassation, men jeg tror, de fleste bibliotekar har indhentet efterslæbet og desværre nu er gået i den modsatte grøft. Jeg får virkelig mange bøger hentet hjem fra central- og fagbiblioteker, som burde stå på mit folkebibliotek, men ofte er det også nye bøger, som burde være købt, men ikke bliver det, fordi man fokuserer så meget på den aktuelle og efterspurgte bestseller, så man ikke har råd til den kvalitetslitteratur, som skal stå i mange år. Folkebibliotekerne trænger til at gentænke deres rolle i samfundet som kulturbærende institution og dæmpe "moderniserings"iveren. Ellers er jeg bange for, at Claus Christensen med sin kommentar her på siden får ret.

Skriv en kommentar