Katastrofe, hvis EU harmoniserer ophavsretten

13-05-2015 af Anette Lerche
EU-Kommissionen vil harmonisere ophavsretten for al online materiale. Men det forslag tager ikke højde for, at det digitale marked i Europa består af 28 selvstændige lande med forskellige produktionsforhold, mener tre danskere.
I et debatindlæg i Altinget gør Mogens Blicher Bjerregård, formand for European Federation og Journalist, Niels Mosumgaard, formand for Koda, og Christine Bødtcher-Hansen, direktør i Forlæggerforeningen, opmærksom på, at det vil være en trussel for den danske ophavsret, hvis EU harmoniserer ophavsretten, så brugerne lettere får adgang til al musik, film og litteratur, der er udgivet online. Det skulle ske som et led i tankegangen om det fælles, indre digitale marked.

Men EU glemmer, at bidragyderne ville komme fra 28 forskellige lande, som for at kunne bidrage har brug for, at der er en fornuftig forretningsmodel, der tager hensyn til de forskellige betingelser, landene har. Sker det ikke, vil den true den mangfoldighed, der findes i dag. I stedet peger de tre forfattere på, at der skal laves aftaler for distribution af kultur på tværs af landegrænser.

Se mere på Altinget.


Kommentarer (2)

13. maj 2015 kl. 14:59
Spændende artikel og spændende emne.
De særrettigheder som bibliotekerne er givet, og de aftaler der er blevet forhandlet hjem til os så vi kan tilkøbe, er bestemt et vigtigt grundlag i driften af vores institution. Jeg må indrømme, at jeg ikke helt kan genkende den manglende kontakt til rettighedshaverne - så vidt jeg har observeret, så har Reda kørt en relativt åben proces omkring udarbejdelsen.
Jeg kan godt forstå behovet for at beskytte egne rettigheder - men jeg må indrømme at hvis vi i EU fik lavet regler der kunne danne grundlag for at vi kan komme til puljen af digitaliserede materialer i Norge(eller måske endda få skabt muligheder for at opbygge vores egen) så ville jeg ikke begræde det - om end jeg er ret glad for vores nuværende ophavsrets lov - medde digitale mangler og knaster den end måtte have.
14. maj 2015 kl. 22:30
Ikke fordi jeg er specielt hurra hvad angår EU. Men det forekommer mig da at danske forfattere værker er så godt beskyttet at det næsten er umuligt at komme i nærheden af. Både adgangsmæssigt og prismæssigt. Man kunne måske endda driste sig til at formode at det kunne medføre at publikum af den grund ville søge kunst og kultur på andre sprog som var en anelse mere tilgængelig. Hvis dette var meningen med den beskyttelse som man påkalder sig, så kunne man måske fristes til at formode at danske udgivelser kun er for det mere avancerede, forfinede og eksklusive publikum. Og seneste aftale om eReolen kunne man måske fristes til at se i det lys. Og endda måske fristes til at ytre: Beskyttelse er godt, overbeskyttelse er måske knap så godt.

Skriv en kommentar