Kultur som social løftestang

22-05-2015 af Sabrine Mønsted

Der er penge i kultur. Det var et af budskaberne på KL’s Kultur og Fritidskonference 21. maj, hvor KL lagde op til, at kultur skal tænkes ind i flere af kommunes områder. Flere biblioteksfolk undrede sig over, at bibliotekerne ikke fylder mere i strategien.

- Tak for de otte minutter jeg må tale om bibliotekerne, sagde vicedirektør i Kulturstyrelsen Morten Lautrup Larsen med et glimt i øjet, da han i eftermiddagens paneldebat skulle fortælle om åbne biblioteker til kulturpolitikere og embedsmænd fra landets kommuner under KL’s Kultur og Fritidskonference. 

Han startede med at slå et budskab fast.

 - Bibliotekerne er meget løsningsorienterede, tager gerne nye udfordringer op, og er den mest benyttede kulturinstitution i dag. De egner sig i høj grad til at være med til at få spillet kulturen på banen på nye måder i kommunerne, sagde han.

Formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg og kulturborgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev (B), havde tidligere på dagen fremlagt KL’s oplæg Kunsten at blande (sig) – kultur og fritid som en del af helheden. Her var pointen blandt andet, at kultur selvfølgelig har en værdi i sig selv, men også kan bruges som løftestang på mange af kommunens andre områder for eksempel i socialpolitikken.

- Gennem kulturtilbud kan vi nå nye målgrupper for eksempel i forhold til integration, sagde hun. 

Brug det biblioteket kan

Formand for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen (A) undrede sig over, at bibliotekerne ikke er nævnt specifikt i oplægget fra KL. 

- Det er et kulturområde som bygger bro mellem læring, dannelse og kultur, og det skal vi have blik for i kommunerne, så vi får brugt de kulturinstitutioner, vi allerede har, optimalt, sagde han. 

Anna Mee Allerslev var enig i, at bibliotekerne skal have en vigtig rolle. Hun fremhævede blandt andet de mange bibliotekarer, der besøger udsatte familier med en bogpakke og invitere dem på biblioteket. 

Skriv en kommentar