Flere partier vil indføre bøder

24-04-2015 af Anette Lerche
Kulturminister Marianne Jelved (R) har bedt Kulturstyrelsen om at se på problematikken omkring de mange uafhentede reserveringer på bibliotekernes hylder.  Andre politikere er allerede klar til at indføre bøder, hvilket vil kræve en ændring i biblioteksloven.
Især uddannelsesbyerne bruger mange ressourcer på at finde og transportere bøger, som lånerne aldrig kommer at hente. Det viser en rundspørge foretaget af Berlingske Research blandt nogle af landets biblioteker.

I København har man opgjort, at der i 2014 stod 317.000 uafhentede materialer på hylderne. Udgifterne forbundet med de uafhentede reserveringer har man gjort op til en million kroner, som Københavns kulturborgmester hellere vil bruge til noget andet. Derfor vil han have biblioteksloven ændret, så bibliotekerne kan give bøder for uafhentede materialer.

God ide at indføre bøder synes De konservative, Liberal Alliance og Venstre, mens partierne fra folketingets røde fløj mener, at bøder bør være sidste udvej. I stedet peger de på at en påmindelse på sms, samt oplysning, bør være de første tiltag for at få nedbragt mængden af uafhentede biblioteksmaterialer.

Blandt de radikale mener kulturordfører Marlene Borst Hansen, at man vil kunne komme et langt stykke ved at motivere lånerne til at enten afhente reserverede materialer eller afbestille deres reserveringer. Men hun er ikke afvisende over for på sigt at ville se på muligheden for at indføre bøder. Hun mener dog, at man skal tænke sig grundigt om, før man åbner biblioteksloven, siger hun til Berlingske. Den holdning deler hun med kulturministeren, der i første omgang bedt Kulturstyrelsen om at se på problemet, så en beslutning træffes på et fagligt grundlag.

Kommentarer (1)

29. april 2015 kl. 16:48
Bedre samarbejde mellem lærer og bibliotekar samt flere ressourcer til god litteratursøgning og kildekritik ville afhjælpe problemet inden materialer bliver transporteret.

Skriv en kommentar