Skal Vitello være statsminister?

02-06-2015 af Sabrine Mønsted
I Ballerup holder de børnevalg på biblioteket – demokratisk dannelse i sin fineste form, hvor børnene kan stemme på Rasmus Klump med sloganet Pandekager hver dag eller Alfons Åberg’s Nej til slåskampe. Flere andre biblioteker har grebet ideen.

Et folketingsvalg kan være ret diffust for børn, men på Ballerup Bibliotek er det blevet gjort ganske konkret. Børnene skal selv til valg. Der hænger valgplakater i gågaden og på banegården af de 14 kandidater, som stiller op til årets børnevalg og kæmper om at blive statsminister på børnebiblioteket. 

Det er velrenommerede og garvede kandidater som Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe og Peter Pedel, men også nyere personligheder er på valg såsom Vitello og Birk fra Hullerikkerne, hvis motto er: Ja, venskaber med alle.

Ideen opstod hos koordinator for Børn og Familie Pauline Raff og hendes kollegaer, der vil give børnene en anderledes indgang til at lære om demokrati og deltagelse. Og da folketingsvalget blevet udskrevet, havde de det hele parat. For forarbejdet var gjort.

- Da vi fik ideen, fandt vi frem til de 14 kandidater og deres valgslogans. Vores grafiker lavede valgmaterialet, og vi designede et valgmiljø på biblioteket med stemmeboks, siger Pauline Raff, og tilføjer, at de også ser det som litteraturformidling.

- Alle kandidaterne er hentet i børnelitteraturen, så vi har sat en masse bøger frem med kandidaterne. 

Ideen har hurtigt spredt sig til andre biblioteker. Randers, Middelfart, Gladsaxe og Vanløse udskriver også børnevalg, og Ballerup har gladelig delt ud af materialet, som kan hentes via Central Bibliotekernes side. 

- Vi blev meget overrasket over, hvor mange der er med på ideen, der spredte sig lynhurtigt på de sociale medier. 

Den 18. juni vil stemmerne blive talt op, og Ballerups Bibliotek får en statsminister på børnebiblioteket. De håber også at kunne bringe valgresultatet fra de andre biblioteker. 

I en foreløbig prognose ligger Rasmus Klump stærkt i opløbet. 


Følg valget på Ballerup Biblioteks Facebooksside


Kommentarer (1)

3. juni 2015 kl. 19:01
Vi havde kopieret Ballerups glimrende i det; men her på Østerbro havde vi så en låner, der mente, plakaterne er tendentiøse (pga. baggrundsfarven?), så vi har måttet pille det hele ned i København (kommunenes jurister har været sat på sagen).
Virkelig ærgerligt!

Skriv en kommentar