Vanskelige forhandlinger om eReolen fortsætter

15-12-2015 af Sabrine Mønsted

Lindhardt og Ringhof indgik i sidste uge en to-årig aftale med eReolen om udlån af e-bøger, mens Politikens Forlag har meldt ud, at de ikke kan nå til enighed med eReolen. Gyldendal ser også ud til at være langt fra en aftale.

Lindhardt og Ringhof understreger, at det med deres aftale med eReolen for eksempel er muligt at holde titler helt ude af eReolen.

»Det er en fleksibel model i et digitalt marked i udvikling, der endnu ikke har fundet sin form. Det er vi tilfredse med,« siger digital forlagschef Lasse Korsemann Horne.

Aftalen består af fem forskellige modeller, der udover mulighed for at friholde en titel fra udlån giver mulighed for karensperiode i op til 12 måneder, valget mellem udlån via en licensmodel (eReolen betaler vejledende udsalgspris og kan udlåne bogen fire gange, red.), en klikmodel (eReolen betaler per klik/udlån, red.) eller en licensmodel de første seks måneder og derefter klikmodel.

Aftalen omfatter også forlagets lydbøger. Lasse Korsemann Horne fremhæver, at hvis en bog udlånes mere end 1.000 gange på et år, så har forlaget mulighed for at vælge en anden model for udlån.

Både forlaget Gyldendal og Politikens Forlag er kritiske over for aftalen, som de mener ligner den hidtidige aftale for meget.

»Umiddelbart ligner aftalen fuldstændig den, vi har haft siden januar for vores e-bøger (…). Vi må bare konstatere, at det ikke har været effektfuldt nok til at skabe en nødvendig distance mellem eReolen og de private aktører. Det virker simpelthen ikke,« siger koncerndirektør i Gyldendal Elisabeth Fogtdal Nøjgaard til Bogmarkedet.

I Perspektiv nummer 11 er temaet eReolen: I artiklen Det går (for) godt for eReolen kan du læse mere om debatten forud for forhandlingerne, knaster og perspektiver.   

Artikler i Bogmarkedet om eReolen  

Gyldendal og Politikens Forlag: Intet nyt i aftalen mellem eReolen og L&R

L&R indgår ny og mere fleksibel aftale med eReolen


Skriv en kommentar