2016

 
12.12.2016
Konference: Sæt ord på værdien af kulturen

Dagsordenen på KL’s Kultur- og fritidskonference 2017 er, hvilke effekter og værdier kultur- og fritidsområdet er bedst til at skabe, og hvad det kræver at påvise den værdi.

Skriv en kommentar

09.12.2016
Lovforslag: E-bøger skal omfattes af biblioteksafgift
Kulturminister Mette Bock kommer med et lovforslag, der også tildeler biblioteksafgift til e-bøger og netlydbøger. Samtidig sænkes grænsen for udbetaling, så flere forfattere får del i puljen.
Bibliotekslovgivning og e-boeger og Kulturpolitik
Skriv en kommentar

08.12.2016
Kulturministeren: Det Kgl. Bibliotek er det bedste navn
Kulturminister Mette Bock har droppet navnet Nationalbiblioteket. Hun foretrækker det historiske navn, Det Kgl. Bibliotek.
Skriv en kommentar

07.12.2016
Hvilke biblioteker skal spare mest i 2017?

Hvert år samler Danmarks Biblioteksforening budgettallene for landets folkebiblioteker. Mere end halvdelen får desværre skåret i budgettet for 2017, og fire folkebiblioteker skal spare helt op til 8 procent på budgettet i 2017.

Skriv en kommentar

05.12.2016
Ideer til at formidle musikken uden fysisk udlån

Hvordan skal bibliotekerne formidle musik, når færre låner den i fysisk form på biblioteket? En projektgruppe nedsat af Slots- og Kulturstyrelsen har afdækket mulighederne i antologien Biblioteker og Musik – Perspektiver og kommer med konkrete idéer og koncepter i kataloget Biblioteker og Musik – Inspirationer.

Skriv en kommentar

30.11.2016
Pris til folkebibliotekernes bedste opslag på de sociale medier

Prisen SoMeBi Awards 2016 blev den 24. november uddelt til de folkebiblioteker, der har lavet årets bedste opslag på de sociale medier.

Skriv en kommentar

30.11.2016
BF forbedrer medlemmernes dækning ved nedsat erhvervsevne

BF har i en forbedret aftale med PFA hævet medlemmernes basisdækning ved tab af erhvervsevne fra 50 til 60 procent.

Skriv en kommentar

22.11.2016
MUS – tal sammen på en ny måde
Det kan godt betale sig at kigge rammerne for den årlige medarbejderudviklingssamtale (MUS) efter i sømmene. Drop »vi plejer« og skab en samtale, der giver mening for både medarbejder og leder.
Skriv en kommentar

18.11.2016
Svendborg dropper biblioteksbesparelser
Massive protester fra borgerne i Svendborg fik lokalpolitikerne til at droppe besparelserne på seks af kommunens små biblioteker.
Skriv en kommentar

17.11.2016
Kulturministeren vil se på bibliotekernes mulighed for at udlåne e-bøger

EU-dommen kommer ganske belejligt, konstaterer Kulturminister Bertel Haarder fra Folketingets talerstol. Han understreger, at det er afgørende, at borgerne har mulighed for at låne bøger elektronisk.

Skriv en kommentar

17.11.2016
EU-domstol sidestiller udlån af e-bøger og fysiske bøger
EU-domstolen har den 10. november givet den hollandske biblioteksforening medhold i, at bibliotekernes udlån af digitale bøger kan sidestilles med udlånet af fysiske bøger. Et stærkt signal om, at bibliotekerne bør spille en rolle i forhold til e-bøger, mener eReolen, mens Danske Forlag ikke mener, at dommen får konsekvenser i Danmark.
Skriv en kommentar

16.11.2016
Blokade for at redde uni-biblioteker

De studerende på Købehavns Universitets humanistiske fakultet blokerede 15. november dekanatet i protest mod, at der skal spares tre millioner kroner på bibliotekerne. Bibliotekerne er kernen i vores faglige studiemiljø, lyder det fra de studerende.

Besparelser og Biblioteksservice og Forskningsbiblioteker
Skriv en kommentar

09.11.2016
BF’s formand om fyringer i Vallensbæk: Grænsen er nået

En organisationsændring i Vallensbæk betyder, at der nedlægges tre ud af fem bibliotekarstillinger. BF’s formand Tine Jørgensen er rystet over udviklingen.

Skriv en kommentar

09.11.2016
Hvordan påvirker digitaliseringen bibliotekernes rolle?

IVA har genopslået et ph.d.-stipendium om digitalisering og bibliotekernes rolle og peger på, at man også gerne ser ansøgninger fra praktikere.

Skriv en kommentar

07.11.2016
Biblioteksbesparelser får studerende på banen

På Københavns Universitet skal humaniora spare 60 millioner, heraf skal tre af millionerne findes i KUA-bibliotekernes budget. Det har fået de studerende til at indkalde til stormøde.

Skriv en kommentar

07.11.2016
Bibliotekarerne er mere relevante end nogensinde

Bibliotekarerne har knækket koden til, hvordan de gør sig mere relevante end nogensinde, og det kan journalister og medier lære af, skriver det amerikanske magasin Columbia Journalism Review.

Skriv en kommentar

01.11.2016
Tillykke til vinderen af årets Del Din Viden-pris

Lone Skovgaard fra Hvidovre Bibliotekerne er vinder af årets Del Din Viden-pris for sin artikel »At læse med små børn – når to faggrupper beriger hinanden«. Hun modtog prisen på BF’s generalforsamling den 29. oktober.

Skriv en kommentar

27.10.2016
Ekspertpanel i platformsøkonomi
Akademikerne og HK lancerer et ekspertpanel, der skal komme med løsninger på, hvordan vi understøtter arbejdstagerne på et arbejdsmarked med voksende platformsøkonomi, helt nye spilleregler og mindre sikkerhed.
og Arbejdsmarked og Fagforbund
Skriv en kommentar

27.10.2016
Ny pris hylder biblioteker
Danske skønlitterære Forfattere har stiftet prisen Årets bogsamling 2016. Prisen er på 50.000 kroner og gives til det folkebibliotek, hvor fleste lånere oplever, at biblioteket bogstavelig talt er fyldt med bøger.
Biblioteker og Formidling og Priser
Skriv en kommentar

24.10.2016
Mødet med brugeren er sandhedens øjeblik

Biblioteksbrugerne i dag er i høj grad selvhjulpne, men som personale skal man huske, at de stadig skal være i centrum. For hvis brugerne oplever, at biblioteket fungerer, oplever de også, at det offentlige fungerer, fortæller forfatter og underviser Karen Revsbech.

Af Jo Brand
Skriv en kommentar

14.10.2016
3 millioner kroner fra EU til litteraturprojekter i Roskilde
Roskilde Bibliotekerne har, som den eneste danske institution, modtaget støtte fra Creative Europes pulje til integration af flygtninge.
Biblioteker og Litteratur og Udland
Skriv en kommentar

13.10.2016
RUC’s bibliotek indgår samarbejdsaftale med KB
Roskilde Universitets bestyrelse besluttede i går at indgå et administrativt samarbejde med Det Kongelige Bibliotek (KB) fra 1. januar 2017. Rektoratet på Roskilde Universitet (RUC) kalder det et strategisk valg at gå sammen med andre universitetsbiblioteker.
Forskningsbiblioteker og Samarbejde og Uddannelse
Skriv en kommentar

07.10.2016
Tilfredse biblioteksbrugere
53.405 biblioteksbrugere har svaret i den hidtil største undersøgelse af folkebiblioteksbrugerne. Og hele 96 procent er tilfredse. Medarbejderne skal have ros, for det her er et utroligt flot resultat, sagde Henrik Andersen fra analysefirmaet Wilke, da han præsenterede resultaterne for bibliotekslederne den 5. oktober.
Skriv en kommentar

30.09.2016
»Min topskat skal gå til bibliotekerne«
På Slots- og Kulturstyrelsens konference om integration var bibliotekernes unikke rolle i fokus. Det er mødet med biblioteket og bibliotekaren, der kan åbne ikke kun det danske samfund, men hele verden for flygtninge og indvandrere.
Skriv en kommentar

28.09.2016
Det nye Nationalbibliotek skal være en stærk rygrad

Svend Larsen, nyudnævnt direktør for Nationalbiblioteket, og afdelingschef i Kulturministeriet Steen Kyed præsenterede tankerne bag fusionen mellem Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek til Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøde i Odense den 22. september. 

Skriv en kommentar

28.09.2016
Fire artikler dyster om Del Din Viden-prisen

Hvilken artikel skal løbe med titlen som bedste Del Din Viden-artikel for 2015/2016? Det bliver afsløret til festmiddagen efter BF’s generalforsamling den 29. oktober. Fire artikler er med i opløbet. 

Skriv en kommentar

28.09.2016
Forstå, hvad der driver dine medarbejdere

Som leder har du forskellige typer af medarbejdere, der er drevet af forskellige former for motivation i deres arbejde. Forsker og ledelseskonsulent Helle Hein taler om fire arketyper, du bør kende som leder.

Skriv en kommentar

28.09.2016
Ledere har også behov for god ledelse

Ny publikation sætter fokus på ledernes behov for ledelse og på, hvordan ledere og chefer støtter hinanden bedst muligt.

Skriv en kommentar

28.09.2016
Nye regler for katalogisering

Registreringen af bibliotekernes materialer skal være mere tidssvarende og kunne håndtere de digitale muligheder, så derfor overgår Danmark over de næste to år til det internationalt baserede regelsæt RDA (Resource Description and Access).

Skriv en kommentar

20.09.2016
Biblioteket er til for borgerne – ikke bøgerne
Har biblioteket en fremtid? Under den overskrift inviterede LokalListen i Rudersdal Kommune til debatmøde mandag den 19. september. I panelet sad blandt andet direktør fra Gyldendal Johannes Riis og BF’s formand Tine Jørgensen.
Skriv en kommentar

15.09.2016
#Septemberbøger - en instagramudfordring fra biblioteket

»En blå bog« Sådan lyder udfordringen for den 15. september fra #septemberbøger, og det betyder, at bogelskeres instagram- facebook og twitterprofiler vil blive fyldt med blå bogforsider. 

Skriv en kommentar

13.09.2016
Beskyttelse af data bør tænkes ind tidligt
Vi skal opbygge forbrugernes tillid ved, at de får kontrol over deres data. Sådan lød meldingen fra EU-kommissær Margrethe Vestager til et debatmøde arrangeret af tænkehandletanken DataEthics 9. september i København.
EU og Etik og It og Internet
Skriv en kommentar

12.09.2016
Symposium om forskning og ophavsret

Forhindrer strikse forlagskontrakter Open Access? Og hvordan håndterer man rettighedsspørgsmål, når forskere samarbejder? UBVA holder den 3. november symposium om forskning og intellektuelle ejendomsrettigheder. 

Skriv en kommentar

12.09.2016
Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek fusionerer
Statsbibliotekets direktør Svend Larsen skal stå i spidsen for en fusion mellem Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket, der i fremtiden skal hedde Nationalbiblioteket. »Det er indlysende at samle kræfterne i én organisation«, siger Svend Larsen i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.
Forskningsbiblioteker
Skriv en kommentar

06.09.2016
Bliv klogere på systematiske reviews

Systematiske reviews kan spare forskere både tid og penge. Derfor har bibliotekarer brug for mere viden om området. 

Arrangementer og Faggrupper
Skriv en kommentar

31.08.2016
Uberettiget kritik af bibliotekerne

Forlag og forfattere skal hellere overveje, hvordan de støtter fremtidens biblioteker og lånere end komme med bagudskuende kritik af bibliotekernes litteraturformidling, skriver forlagschef på Carlsen Ole Sønnichsen i et debatindlæg i Politiken den 30. august.

Biblioteker og Debat og e-boeger og Formidling og Medier
Skriv en kommentar

26.08.2016
Hvad med formidlingen?
Gyldendals direktør Johannes Riis peger i en kronik den 26. august på en række bekymrende tendenser i dansk kulturliv, som ifølge ham risikerer at svigte sine kernebrugere. Det gælder også bibliotekerne.
Debat og Biblioteker
Skriv en kommentar

25.08.2016
Beskyldninger uden hold i fakta
Vicedirektør i Slots- og Kulturstyrelsen, og næstformand i den dommerkomiteen, der uddelte prisen som årets nye folkebibliotek til Dokk1 kalder beskyldninger om , at prisen er købt og betalt af danske myndigheder for grove og uden hold i fakta.
Biblioteker og Byggeri og Priser
Skriv en kommentar

24.08.2016
Kritik af pris til Dokk1

Er der tale om korruption og ren skandale – eller er prisen velfortjent? Dokk1 fik kun nogle få dage til at juble over prisen som verdens bedste nye folkebibliotek, før kritikere kastede malurt i bægeret og erklærede, at det var danskere, der gav prisen til danskere.

Skriv en kommentar

24.08.2016
Hjælp til at matche ledige højtuddannede og virksomheder

AC’s fingeraftryk på trepartsforhandlingerne i august blev en forlængelse af Akademikerkampagnen og en pulje til forsøg med såkaldte matchmoduler, der skal styrke ledige akademikeres kompetencer på områder, hvor der mangler arbejdskraft.

Skriv en kommentar

24.08.2016
Forebyg og håndter stress: temadag den 5. december

Bibliotekarforbundet inviterer biblioteksledere, mellemledere og tillidsrepræsentanter til temadag om stress den 5. december 2016. 

Skriv en kommentar

24.08.2016
Litteraturen, frem for den fysiske bog, skal i fokus

Tre biblioteker har i samarbejde med forskellige kunstnere skabt nye indgange til klassiske litterære værker i biblioteksrummet.  

Skriv en kommentar

18.08.2016
Forskere vil vide mere om spil på bibliotekerne
Hvordan bruger bibliotekerne spil i Danmark, og hvordan kan forskernes viden om spil bruges i bibliotekerne? Det er nogle af de spørgsmål forskere gerne vil stille danske bibliotekarer.
Forskning og Materialer
Skriv en kommentar

15.08.2016
Flere akademikere i private virksomheder

Det private arbejdsmarked har fået øjnene op for den akademiske arbejdskraft. I 2015 kom der 6.000 nye AC-jobs på det private arbejdsmarked, viser en analyse fra hovedorganisationen Akademikerne.  

Arbejdsmarked
Skriv en kommentar

15.08.2016
Gamle udlånsprotokoller efterlyses

Til oktober skal Trine Søndergaard hjælpe med at bygge et bibliotek op på en farmaceutuddannelse i Tanzania for Farmaceuter uden Grænser. Men hun mangler en række ting, før biblioteket kan fungere. 

Biblioteker og Udland
Skriv en kommentar

08.08.2016
Læs og lev længere
Ny amerikansk undersøgelse offentliggjort i Social Science & Medicine viser, at læsning af bøger øger den gennemsnitlige levetid.
Litteratur
Skriv en kommentar

03.08.2016
Ny pris skal støtte bekæmpelsen af analfabetisme

En ny pris skal støtte initiativer og projekter, der gør en forskel for personer med analfabetisme. Det er Systematic, der i samarbejde med Next Library har oprettet prisen. 

Skriv en kommentar

03.08.2016
Bibliotekerne på Kulturmødet på Mors

Mors danner igen i slutningen af august rammen for årets Kulturmøde. Både BF’s formand og næstformand deltager.

Skriv en kommentar

28.06.2016
EU skal afgøre, om udlån af digitale bøger kan sammenlignes med udlån af fysiske
EU-domstolens advokat Maciej Szpunar mener, at udlånet af digitale bøger kan sammenlignes med udlånet af fysiske bøger. I efteråret tager EU-domstolen endeligt stilling til sagen.
e-boeger og EU
Skriv en kommentar

28.06.2016
Mentorordning skal hjælpe dimittender i job
Ny mentorordning i BF skal klæde dimittender bedre på til at lande deres første job. Nøglen til succes er opbakning fra bibliotekerne, understreger BF’s karriererådgiver Nanna Berg.
Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

27.06.2016
Hold på dine nye medarbejdere

Der skal groft sagt mere end morgenbrød og en hurtig oplæring til, hvis du vil holde på dine nyansatte medarbejdere.

Skriv en kommentar

27.06.2016
Dialog og samarbejde med personalet vægter højt for ny chef for Aalborg Bibliotekerne Kirsten Boelt

Kirstens Boelt blev i juni måned ansat som bibliotekschef for Aalborg Bibliotekerne efter at have været konstitueret chef siden den 1. marts.

Skriv en kommentar

23.06.2016
Digital dannelse kræver fælles indsats

At gøre borgerne digitalt dannede er den største opgave siden oplysningstiden, mener formand for DANSK IT’s udvalg for digitale kompetencer og it-chef på Københavns Universitet Klaus Kvorning, og bibliotekarerne har en væsentlig rolle at spille.

Skriv en kommentar

22.06.2016
Biblioteket er et vandhul for udsatte børn og unge

Vi skal værne om biblioteket som et sted, der gør en afgørende forskel for udsatte børns livsbane, mener forfattere og debattører Ahmad Mahmoud og Lisbeth Zornig Andersen.

Skriv en kommentar

21.06.2016
Farmaceuter uden Grænser søger bibliotekar til projekt i Tanzania
Farmaceuter uden Grænser vil opbygge et bibliotek på Kilimanjaro School of Pharmacy i Tanzania. Derfor søger de en frivillig bibliotekar, der kan rejse til Tanzania i oktober måned.
Udland og Udenlandskebiblioteker og Uddannelsesinstitutioner
Skriv en kommentar

16.06.2016
Fond haves – projekter søges
Edvard Pedersens biblioteksfond opfordrer relevante biblioteksprojekter, der enten støtter sociale formål og integration eller samarbejde mellem skoler og biblioteker til at søge midler hos fonden.
Fonde
Skriv en kommentar

10.06.2016
Den fysiske bog stadig mest populær
En undersøgelse har spurgt ind til de studerendes læsevaner, når det gælder lærerbøger, faglige artikler og skønlitteratur. Den fysiske bog foretrækkes klart, når der skal læses skønlitteratur eller lærebøger, mens faglige artikler i højere grad læses digitalt.
e-boeger og Uddannelse
Skriv en kommentar

08.06.2016
Biblioteket er mere end nice to have

American Library Association (ALA) understreger nødvendigheden af, at alle former for biblioteker dokumenterer deres betydning og værdi. Selv har organisationen lanceret kampagnen Libraries Transform

Skriv en kommentar

06.06.2016
En million kroner til Danmarkskanonen på folkebibliotekerne

Har I en ide til at skabe dialog med borgerne om den kommende Danmarkskanon, så opfordrer Slots- og Kulturstyrelsen til at sende en ansøgning senest den 21. juni.

Skriv en kommentar

01.06.2016
Tillidsrepræsentant anno 2016

70 tillidsrepræsentanter fra hele landet var samlet til TR-seminar på Arbejdermuseet den 26. maj for at sætte ord på TR-rollen. Hvad er udfordringerne, og er der brug for nye kompetencer?

Skriv en kommentar

27.05.2016
Snorksover bibliotekerne på musikområdet?
Når det gælder musikområdet, snorksover bibliotekerne. Det skriver Ole Münster, forfatter og tidligere direktør, i en kronik i Berlingske.
Debat og Musik
Skriv en kommentar

25.05.2016
Forbudte biblioteksbøger eller måske »must reads«

28 procent ud af 2.244 adspurgte amerikanere mener, at bestemte bøger skal væk fra bibliotekets hylder. En stigning på 10 procent på fire år.

Censur
Skriv en kommentar

25.05.2016
Flere akademikere i job

Nye tal fra Akademikernes ledighedsstatistik viser, at den akademiske arbejdsstyrke er steget med 12.700 fra april 2015 til april 2016. I samme periode er ledigheden for akademikere kun steget med godt 700, hvilket betyder, at 12.000 flere akademikere er i beskæftigelse nu end for et år siden.

Arbejdsmarked
Skriv en kommentar

24.05.2016
Vi besøger oftest biblioteket digitalt
Hvordan bruger I jeres folkebibliotek? Og hvordan skal det se ud i fremtiden? Axiell har fået udarbejdet en brugeranalyse, der blandt andet viser tilfredshed med bibliotekarernes faglighed.
Brugere
Skriv en kommentar

23.05.2016
Kan brugere nudges?

Nudging kan få folk til at spise flere grøntsager og smide deres skrald i skraldespanden i stedet for på gaden. Men kan det også få biblioteksbrugere til at agere mere hensigtsmæssigt? Mød nudging-eksperten og bibliotekschefen, der har arbejdet med nudging.

Af Jo Brand
Brugere
Skriv en kommentar

17.05.2016
Dating for hjerner

BrainShare er en ny portal, hvor du kan tilbyde din viden i bytte for en andens. Heidi Jønch-Clausen, forsker og underviser ved Center for Journalistik på SDU, er hjernen bag det nye koncept.

Skriv en kommentar

10.05.2016
København huser international konference om metadata
Fra den 13. til 16. oktober kommer den årlige Dublin Core-konference til København. Konferencen vil blandt andet byde på paneldebatter om udviklingen i innovativt metadata-design.
Konferencer
Skriv en kommentar

04.05.2016
Oplev kunstnerbøger folde sig ud på Kunsthal Charlottenborg

Hvad sker der, hvis man folder en kunstnerbog ud som en kunstnerisk installation? Det forsøger udstillingen Manifolds, der er kulminationen på festivalen One Thousand Books 2016, at give svar på ved at lade 13 kunstnerbøger fra hele verden kommer til live.

Skriv en kommentar

04.05.2016
Vi mangler stadig at finde den rigtige model
Bogbranchen ser gerne, at bibliotekerne har et e-bogsudlån. Men modellen er man stadig ikke enige om. Det viste en paneldebat på Bog- og Litteraturpanelets seminar om e-bøger og biblioteker
e-boeger
Skriv en kommentar

02.05.2016
Hvem fik flest bibliotekspenge?

Nyt webmedie dykker ned i store mængder data. Tjek for eksempel hvilke forfattere, der har modtaget flest bibliotekspenge, eller sammenlign forskellige forfatteres andel. 

Skriv en kommentar

26.04.2016
Det psykiske arbejdsmiljø er en udfordring

Det er en vigtig ledelsesopgave at sikre det psykiske arbejdsmiljø. Men det er under halvdelen af lederne, der synes, at de i høj grad er klædt på til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø, viser en undersøgelse foretaget af AC.

Ledelse
Skriv en kommentar

26.04.2016
Undgå, at dine medarbejdere bliver syge af kedsomhed

Som leder holder du sikkert øje med stresstegn hos dine medarbejdere. Men vidste du, at manglende udfordringer og kedsomhed også kan føre til stress? 

Arbejdsmarked og Ledelse
Skriv en kommentar

19.04.2016
Nu sker der (måske) noget på musikområdet

Et nyt nationalt initiativ sat i gang af Slots- og Kulturstyrelsen skal i 2016 indsamle erfaringer om, hvordan man skaber god musikformidling.

Formidling og Musik
Skriv en kommentar

19.04.2016
Kulturministeren: Fortælling og læsning er kerneopgaven

Kulturminister Bertel Haarder (V) er ikke i tvivl. Bibliotekerne må gerne udvikle sig – bare de ikke glemmer, at det er bøgernes verden – læsningen og fortællingen – der er kerneopgaven.

Debat og Bibliotekslederforeningen og Kulturpolitik
Skriv en kommentar

19.04.2016
Har vi brug for en ny bibliotekslov?

Det spørgsmål tog bibliotekscheferne hul på til Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Horsens den 14. april. Flere mente, at det var på tide, at loven blev ændret, mens andre så en risiko for forringelser, hvis man åbner loven.

Bibliotekslovgivning og Bibliotekslederforeningen
Skriv en kommentar

13.04.2016
Bliv klog på de 7 typer frivillige

Nogle frivillige motiveres af diplomer – andre af medbestemmelse. Hvis du forstår, hvad der motiverer forskellige typer af frivillige, kan du blive bedre til at lede og fastholde frivillige i din organisation. 

Ledelse
Skriv en kommentar

11.04.2016
Bibliotekar som forfattersucces

Endnu før bibliotekar Jesper Bugge Kolds anden roman udkom den 8. april, var rettighederne solgt til det amerikanske forlag AmazonCrossing. Og han er gået ned i tid for at skrive den næste. 

Litteratur
Skriv en kommentar

05.04.2016
Bibliotekerne mangler selvkritik

Biblioteksområdet er præget af mangel på kritisk selvrefleksion, skriver bibliotekskonsulent Elsebeth Tank i et blogindlæg. 

Debat og Bibliotekslederforeningen
Skriv en kommentar

04.04.2016
Festival skal lære os at lege

Den 14.-16. april 2016 afholdes CounterPlay-festivalen på Dokk1 i Aarhus. En festival, der hylder en legende tilgang – også til arbejde og læring – under overskriften Play when it’s difficult. 

Arrangementer og Bibliotekarrollen og Biblioteksservice
Skriv en kommentar

29.03.2016
Stop den usunde brok

Der skal være plads til, at ens medarbejdere giver udtryk for deres utilfredshed – det er i reglen et tegn på engagement. Men der er stor forskel på løsningsorienteret brok og usund brok, skriver trivselsekspert John Harmsen på Lederweb.dk.

Skriv en kommentar

16.03.2016
Akademikerkampagnen besøger i dette forår 2700 private virksomheder – skal du med?

Er du ledig akademiker, så bliv en del af Akademikerkampagnen og få mulighed for at byde ind på nye jobs.

Skriv en kommentar

16.03.2016
Har dit bibliotek fortjent årets formidlingspris?

Bibliotekernes Formidlingspris 2016 lægger særligt vægt på formidlingen af litteraturtilbud.

Formidling og Priser
Skriv en kommentar

11.03.2016
Det kan være en øjenåbner at se sit barns glæde ved at kigge i en bog
Hvilke metoder er gode at bruge, når biblioteker etablerer Bogstarts-ordninger i udsatte boligområder? Det samler en ny evalueringsrapport op på.
Børnekultur og Litteratur og Folkebiblioteker
Skriv en kommentar

09.03.2016
Palles Gavebod skifter ham den 11. april

Biblo.dk hedder det »nye« site for tweens – børn i alderen 8-12 år – der skal føre Palles Gavebod ind i et nyt årti.

Børnekultur og Digitalisering og Formidling og Formidling og Internet og Nettjenester
Skriv en kommentar

08.03.2016
Elever skal selv udvikle digitalt bibliotek

Elever i Favrskov Kommune skal ikke blot lære at lave e-bøger, men også at udgive dem, så de kan søges og genfindes i deres eget digitale bibliotek. Sådan lyder konceptet i et projekt, Favrskov Bibliotekerne står bag sammen med folkeskolerne i kommunen. 

e-boeger og Digitalisering og Projekter
Skriv en kommentar

02.03.2016
10 mio. til især læring og læselyst på bibliotekerne

I alt 33 formidlingsprojekter har fået midler af Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre. Det er især tiltag, der har fokus på lyst til læring og læsning, som er blevet støttet. 

Formidling og Projekter
Skriv en kommentar

02.03.2016
Fra medarbejder til mellemleder – tre faldgruber

Undgå disse tre typiske faldgruber, når du tager springet fra medarbejder til mellemleder.

Arbejdsmarked
Skriv en kommentar

01.03.2016
Sovekoncert trækker fulde huse
Udsolgt på en halv time. En sovekoncert i Herlev har givet stor opmærksomhed på de sociale medier og viser, hvordan koblingen mellem formidling og event kan ramme brugerne på nye måder.
Arrangementer og Folkebiblioteker og Musik
Skriv en kommentar

23.02.2016
Vi må aldrig undervurdere den enkeltes håndsrækning

Özlem Sara Cekic, tidligere medlem af Folketinget for SF, var som ung fristet af det radikale muslimske miljø. I et debatindlæg i Ekstra Bladet fremhæver hun, hvordan blandt andet en bibliotekar var med til at gøre en forskel i hendes liv.


Integration og Bibliotekarrollen
Skriv en kommentar

17.02.2016
Der er ingen grund til at opfinde en Jaguar, hvis folk helst vil køre i en Lada
Bibliotekernes digitale musiktilbud var til debat i forbindelse med Bibliotekschefforeningens årsmøde i februar. Der er stor opbakning til, at bibliotekerne fortsat skal have et digitalt musiktilbud. Nu skal den rigtige model udvikles.
Musik og BibZoom og Biblioteker
Skriv en kommentar

17.02.2016
En god chef har blik for det fælles bedste

God ledelse handler om at insistere på at finde den fælles mening med kerneopgaven. Det kan kræve, at man samarbejder på tværs, fordi resultatet i sidste ende gavner velfærden.

Ledelse
Skriv en kommentar

05.02.2016
POV International – nyt uafhængigt blogmedie

Med inspiration fra amerikanske NPR og Wikipedia har et nyt netmedie set dagens lys. Du vælger selv hvor meget eller om, du vil betale skribenterne, der opfordrer læserne til at dele og debattere deres indlæg på livet løs.

Formidling og Internet og Journalistik
Skriv en kommentar

04.02.2016
66.000 kvadratmeter bibliotek i Dubai

I 2017 er planen, at et nyt syv-etagers bibliotek skal åbne i Dubai. Bygningens arkitektur skal lede tankerne hen på en åben bog, og biblioteket skal indeholde mere end en million internationale bøger.

Biblioteker og Udland
Skriv en kommentar

02.02.2016
Vi mister brugere, når en filial lukker

I 2015 lukkede Køge Byråd Ølby Bibliotek, og KøgeBibliotekerne forsøger at lappe hullerne i biblioteksbetjeningen i området. Håbet er, at politikerne prioriterer et nyt bibliotekstilbud i takt med, at en ny bydel skal vokse frem få kilometer fra det tidligere Ølby Bibliotek. 

Biblioteker og Biblioteksbetjening og Brugere og Fremtidsscenarier
Skriv en kommentar

02.02.2016
Amazon forhandler med danske forlag

Ifølge netmagasinet BogMarkedet ligger de store danske forlag i forhandlinger med Amazon om salg af deres e-bøger. Men forhandlingerne går trægt, fordi Amazon helst vil være alene om at sætte vilkårene.  

e-boeger og Okonomi og Nettjenester og Udland
Skriv en kommentar

01.02.2016
Konference: alternativer til ekstremisme

Mellemfolkeligt Samvirke inviterer den 5. februar klokken 13-17 fagfolk til konference om, hvordan alle i samfundet kan være med til at bidrage til alternativer til den radikalisering, der finder sted flere steder i verden inklusiv Danmark.

Arrangementer og Bibliotekarrollen
Skriv en kommentar

27.01.2016
Bliv klogere på dit fag og få nye input

Få indblik i den seneste forskning om formidling af kultur, digital læsning og bibliotekernes rolle for byudvikling. Bibliotekarforbundet inviterer til en række forelæsninger i samarbejde med Det Informationsvidenskabelige Akademi.

Kurser
Skriv en kommentar

25.01.2016
Kerneopgaven skal være i fokus

»Moderne organisationer risikerer at blive kvalt i deres egen kompleksitet. Der er brug for chefer, der kan lave en professionel forsimpling af kursen og koordineringen og skabe commitment«, skriver forskningschef fra UKON Anders Trillingsgaard. Han er en af fire forskere, der bidrager til publikationen Med kerneopgaven som ledestjerne.

Ledelse
Skriv en kommentar

19.01.2016
Kulturpolitikerne skal sætte rammerne for e-bogsudlån
Skal biblioteker og forlag lande en fornuftig aftale om udlån af e-bøger, kræver det en politisk rammeaftale, skriver formanden for Dansk Forfatterforening Jakob Vedelsby og ophavsretsansvarlig i foreningen Morten Visby i en kronik på Berlingske.dk.
e-boeger og Kulturpolitik og Nettjenester
Skriv en kommentar

18.01.2016
Wikipedia ved, hvad bibliotekarer kan

Wikipedia beder alle bibliotekarer i verden om at tilføje en henvisning til opslagsværket i anledningen af, at Wikipedia fylder 15 år. 

Internet og Nettjenester og OpenAccess
Skriv en kommentar

07.01.2016
Bibzoom lukker for musikindholdet, men fortsætter med at formidle musik
Fra januar 2016 er det ikke længere muligt at høre musik på bibliotekernes musiktjeneste Bibzoom. Formidlingsdelen fortsætter og åbnes for alle borgere.
BibZoom
Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar