Beskyttelse af data bør tænkes ind tidligt

13-09-2016 af Anette Lerche
Vi skal opbygge forbrugernes tillid ved, at de får kontrol over deres data. Sådan lød meldingen fra EU-kommissær Margrethe Vestager til et debatmøde arrangeret af tænkehandletanken DataEthics 9. september i København.

Tænkehandletanken DataEthics, der arbejder for at fremme dataetiske tanker og produkter, havde fredag den 9. september blandt andet inviteret EU-kommissær Margrethe Vestager til at holde oplæg om sit syn på data og ikke mindst, hvordan forbrugernes kontrol over deres egne data kan beskyttes.

Blandt andet slog Margrethe Vestager fast, at det er nødvendigt, at gøre forbrugernes opmærksomme på, hvordan deres data bliver indsamlet og brugt for at kunne arbejde for en mere etisk databrug.

Mens data er blevet en værdifuld vare, så kender man som forbruger stadig ikke værdien af sine data, og forbrugerne er så vant til at dele sine data, at de ikke tænker over det. 
Samtidig er der mange, der ikke føler, at de har kontrol over deres egne data, og det skal ændres, mener Margrethe Vestager. 

Hun mener, at muligheden for at være privat og holde på egne data bør tænkes ind som det første, når man udvikler nye designs, så det ikke er noget, man først tænker på til sidst. 

Se mere om arrangementet på DataEthics hjemmeside: