Bibliotekar som forfattersucces

11-04-2016 af Sabrine Mønsted

Endnu før bibliotekar Jesper Bugge Kolds anden roman udkom den 8. april, var rettighederne solgt til det amerikanske forlag AmazonCrossing. Og han er gået ned i tid for at skrive den næste. 

Kun et år efter sin debut Vintermænd, der blev nomineret til årets debutantpris i 2014, udgiver Jesper Bugge Kold, bibliotekar på Svendborg Bibliotek, sin anden roman Land i datid. Igen har han brugt sin bibliotekariske faglighed og nysgerrighed til at dykke ned i historien.

Jesper Bugge Kold har blandt andet været i Stasi-arkiverne i Berlin og desuden stillet spørgsmål mange forskellige steder for at få alle fakta og historiske kendsgerninger i bogen helt korrekte.

- Hvis jeg skriver, at hovedpersonen går forbi en Starbucks café i Berlin i 2006, så vil jeg være helt sikker på, at den café lå netop der på det tidspunkt, siger Jesper Bugge Kold. For selvom personerne i hans romaner er fiktion, så er de historiske fakta og stederne det ikke. Jesper Bugge Kold kan godt se for sig, at læserne går rundt i Berlin med hans roman i hånden og besøger de steder, han beskriver.

- På nær en enkelt russisk restaurant i bogen, som er opdigtet. Den havde jeg brug for lå netop der, indrømmer forfatteren.

Kilder fra fortiden

Jesper Bugge Kold har fået hjælp af efterretningsekspert Thomas Wegener Friis, der har læst bogen igennem, og det var gennem hans uofficielle kilder, at et besøg i de gamle Stasi-arkiver blev til virkelighed.

- Jeg brugte en dag med at læse dokumenter og suge til mig. Det, jeg for eksempel gerne ville vide, var hvordan det oplevedes, når man som pårørende får udleveret en sagsmappe om for eksempel sin far, og hvordan arkivet er opbygget, siger Jesper Bugge Kold, der også har interviewet danskere, der har opholdt sig på østtyske partiskoler i 70’erne og 80’erne.

- I det hele taget har jeg brugt mit netværks viden. Jeg er ikke bange for at stille spørgsmål.  

Næste roman

Jesper Bugge Kold har den tredje roman klar i hovedet – nu skal den bare skrives. Den skal handle om »krigsturisme«, og han rejser selv til Beirut en uge i april. Han har kontakt til journalist Rasmus Tantholt, fotograf Jan Grarup og tv-fotograf Morten Storch, der kan give ham indblik i deres arbejde i konflikt- og krigsramte områder.

Jesper Bugge Kold har modtaget sit tredje legat fra Statens Kunstfond, der kan købe ham noget skrivetid, og han er derfor gået fra 37 til 30 timer som bibliotekar på Svendborg Bibliotek, så han kan skrive én dag om ugen.


Tidligere artikel i Perspektiv om Jesper Bugge Kolds vej til at blive forfatter: Jeg vil ikke gå ned på fakta, nummer 7, 2014

Hans bøger: Vintermænd og Land i datid

Hjemmeside: jesperbuggekold.dk

Amazons forfatterside: amazon.com/author/jesperbuggekold