Dating for hjerner

17-05-2016 af Sabrine Mønsted

BrainShare er en ny portal, hvor du kan tilbyde din viden i bytte for en andens. Heidi Jønch-Clausen, forsker og underviser ved Center for Journalistik på SDU, er hjernen bag det nye koncept.

- De fleste gør det allerede i en eller anden grad – trækker på kompetencer hos venner og bekendte. Min ambition er at sætte det i system og skabe en platform, hvor alle har mulighed for at trække på et bredere fagligt netværk og sætte deres egen faglighed i spil, siger adjunkt på Syddansk Universitet Heidi Jønch-Clausen. 

Ideen til BrainShare fik hun, fordi hun ofte i sin egen undervisning bruger gæsteforelæsere – både kollegaer fra SDU, fra andre universiteter og også helt udefra.

- Det er foregået som en slags byttebørs i forhold til undervisning, hvor én for eksempel fortæller mine studerende om krisekommunikation i en privat virksomhed, og jeg så efterfølgende besøger dem en time og underviser i logisk argumentation. Jeg har lånt andres viden og lånt min egen ud, og min tanke var: Hvorfor gør alle ikke det?

Stor interesse

Heidi Jønch-Clausen lagde ideen med BrainShare på Facebook den 8. april, og interessen var overvældende. På den første måned lavede hun cirka ti match, blandt andet gennem »Dagens Hjerne«, hvor hun udvælger en interessant profil, der både tilbyder og efterspørger noget. En visuel art director har for eksempel hjulpet en økonomichef med præsentationer og koncepter og til gengæld fået hjælp til forretningsplaner.

Den 8. maj blev BrainShare en reel hjemmeside, og Heidi Jønch-Clausen har fået to partnere med ombord i projektet: Simon Oliver-Jørgensen og Lasse Nørby Rasmussen, der har forstand på henholdsvis økonomi og iværksætteri.

- Nu går vi i luften med en light-udgave af hjemmesiden for at afprøve konceptet, siger Heidi Jønch-Clausen, der p.t. bruger ti timer om ugen på BrainShare projektet ved siden af sit job som adjunkt. Men målet er, at udvekslingen af viden skal ske af sig selv gennem hjemmesiden.

Demokratisering af viden

På hjemmesiden lægger du information ud om dig selv: hvad du kan tilbyde, og hvad du gerne selv vil have hjælp til. Det er også muligt at tilbyde sine kompetencer uden at have brug for noget retur og i stedet gemme det i BrainShare-»banken«.

Planen er også, at BrainShare skal blive til en app.

- Så for eksempel en underviser, der har brug for et foredrag om iværksætteri, hurtigt kan se, hvem der tilbyder det – vel og mærke uden at skulle have pungen op af lommen, men ved at levere viden tilbage den anden vej. Demokratisering af viden, kalder Heidi Jønch-Clausen, der understreger, at det er vigtigt, at det er en afgrænset videndeling, altså det, man før betalte seks flasker vin for.


Tjek selv BrainShares hjemmeside og tilbyd eventuelt din viden i bytte for en andens: https://brainshare.sharetribe.com/da-DK