Uberettiget kritik af bibliotekerne

31-08-2016 af Sabrine Mønsted

Forlag og forfattere skal hellere overveje, hvordan de støtter fremtidens biblioteker og lånere end komme med bagudskuende kritik af bibliotekernes litteraturformidling, skriver forlagschef på Carlsen Ole Sønnichsen i et debatindlæg i Politiken den 30. august.

Under overskriften Vi er arrogante på vores egen tids vegne kritiserede Gyldendals litterære direktør Johannes Riis i et debatindlæg i sidste uges Politiken bibliotekerne for at bruge for få kræfter på bøgerne og litteraturformidlingen.

Det har fået Ole Sønnichsen, forlagschef på Carlsen og tidligere formidlingschef på Kolding Bibliotek, til at fare i blækhuset, og i et modsvar i Politiken den 30. august kalder han Johannes Riis’ kritik for bagstræberisk, nedladende automatkritik med uresearchede påstande.

»Jeg ved, at der landet over er ildsjæle på bibliotekerne, der brænder for udviklingen af litteraturen«, skriver Sønnichsen og medgiver, »at bibliotekerne er under stor forandring, både på grund af brugernes ønsker og behov og på grund af de budgetter, politikerne stiller til rådighed. Mens udlånstallet for de fysiske bøger falder, stiger besøgstallene mange steder, og det bruger bibliotekerne til at ændre strategi, så man går fra at vedligeholde en samling af bøger til at understøtte en forsamling af mennesker – fra collection til connection, som det hedder i branchesprog«.

Men han kalder det en »fejlslutning at tro, at bibliotekerne af den grund svigter litteraturen«, blandt andet viser erfaringer fra udlandet, at når der ryddes ud i materialerne, stiger udlånet af de bøger, der er tilbage, ganske enkelt fordi de kan formidles bedre.

»Og når Riis klager over, at der er kommet hjul under reolerne, så handler det om at give plads til, at hans forfattere kan få plads på bibliotekerne. Mange steder bliver der nemlig skruet op for arrangementer og foredrag, så boglæserne kan møde dem, de læser om og af, så litteraturoplevelsen ikke bare er noget, man har alene hjemme i sofaen«, skriver Ole Sønnichsen. 

Han mener, forlag og forfattere skal overveje, hvordan de kan understøtte fremtidens bibliotek og fremtidens lånere, fordi biblioteket spiller en væsentlig rolle i forhold til for eksempel lyd- og e-bogsmarked og formidlingen af børnebøger.

»Det ville virkelig være godt for Gyldendal at få børstet støvet af sig og tage del i den virkelige verden – for eksempel ved at samarbejde med e-Reolen om at skabe et gigantisk digitalt bibliotek til gavn for landets forfattere og læsere«, slutter Sønnichsen sit debatindlæg.

Forlagschef for Carlsen Ole Sønnichsens debatindlæg Johannes Riis’ automatkritik af bibliotekerne er nedladende blev bragt i Politiken den 30. august 2016.

Gyldendals litterære direktør Johannes Riis’ debatindlæg Vi er arrogante på vores egen tids vegne blev bragt i Politiken den 26. august 2016.

Læs også om første del af debatten i Perspektiv-nyheden Hvad med formidlingen? fra sidste uge.