Elever skal selv udvikle digitalt bibliotek

08-03-2016 af Sabrine Mønsted

Elever i Favrskov Kommune skal ikke blot lære at lave e-bøger, men også at udgive dem, så de kan søges og genfindes i deres eget digitale bibliotek. Sådan lyder konceptet i et projekt, Favrskov Bibliotekerne står bag sammen med folkeskolerne i kommunen. 

Biboxen.dk er navnet på det digitale sted, hvor eleverne i Favrskov Kommune skal lære at gemme deres e-produktioner, så de er til at genfinde. Det kræver, at eleverne arbejder med emner, formater, målgrupper og rettigheder, og når deres produktioner er gemt i Biboxen.dk, kan de søges og downloades via bibliotekernes hjemmesider og er dermed gemt for eftertiden.

Bibliotekar Jakob Tranberg, der står bag projektet, ser perspektiver, der rækker længere end skoleelever.

»På sigt kan vi da sagtens forestille os, at en del af Biboxen også kan åbnes for lokalhistorikere og andre lokale producenter af litteratur, som ikke kan udgives på kommercielle vilkår, men som kan have stor interesse i lokalsamfundet,« siger han i en pressemeddelelse.

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune Anders Nørgaard mener, at Biboxen.dk har potentiale til at blive borgernes eget digitale bibliotek, hvilket vil kunne redefinere bibliotekets digitale rolle i lokalsamfundet.

»Biblioteket kan blive det digitale samlingspunkt for små lokale udgivelser, der er en genre i stor vækst,« siger han.

Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje.