Kulturministeren: Fortælling og læsning er kerneopgaven

19-04-2016 af Anette Lerche

Kulturminister Bertel Haarder (V) er ikke i tvivl. Bibliotekerne må gerne udvikle sig – bare de ikke glemmer, at det er bøgernes verden – læsningen og fortællingen – der er kerneopgaven.

- Der er noget, der er vigtigere end andet. Læsning er det vigtigste, for det er forudsætningen for alle andre fag. Det er glædeligt, at bibliotekerne udvikler sig og gør noget for at fremme læsning og læselyst. Bibliotekerne når med deres særlige tiltag også ud på skoler, arbejdspladser og ind i førerhusene til lastbilschaufførerne.

Kulturminister Bertel Haarders budskab til folkebibliotekerne var ikke til at tage fejl af, da han talte til kommunalpolitikere og biblioteksfolk til Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Horsens den 14. og 15. april.

- Bibliotekerne udvikler sig – det skal jeg lige love for, sagde ministeren.

- Jeg har bare én betingelse for det hele. Hvad man end gør på et bibliotek, så er det vigtigste formål at lokke borgerne ind i bøgernes verden. Det er det, bibliotekerne er til for. Det kræver kreativitet og nytænkning at lokke borgerne ind i bøgernes og fortællingernes verden, hvor læsning åbner nye verdener.

Den må I selv klare

I sin tale bemærkede ministeren, at der igen har været debat om eReolen, fordi der er forlag, der har trukket sig fra eReolen.

- Vi er nødt til at finde en holdbar model, understregede ministeren, men sagde samtidig, at det er parterne selv, der skal finde en løsning.

- Der er partier, der synes, at man skal samle parterne for at finde en løsning. Men selvom jeg også er kirkeminister, så har jeg ikke guddommelige evner, så det vil jeg helst ikke.

Indtil videre er eReolens udlån ikke faldet til trods for, at flere store forlag har trukket sig, konstaterede ministeren.

- Det ser foreløbigt ud til, at den fysiske bog, e-bogen og lydbogen har givet os flere læsere tilsammen, og vi skal fortsat formidle bogen og litteraturen i bred forstand. Formidlingen skal vi støtte, og det vil jeg gøre, ligesom min forgænger gjorde det, lovede Bertel Haarder.

Vi er andet end bøger

Efter at ministeren havde forladt årsmødet i Horsens, vurderede flere biblioteksledere, at ministeren har et for snævert fokus på, hvad et bibliotek er. For det er langt mere end bøger, påpegede flere under den efterfølgende debat.

Også formanden for den norske biblioteksforening, Mariann Schjeide, var uenig i kulturministerens fokus på bøger:

- Når politikerne taler om biblioteker, så taler de om barndommens bibliotek, hvor der duftede af bøger, og hvor de læste hele dagen. Vi bliver elsket til døde, de har så stor kærlighed til os, og de vil have, at vi skal være det, vi altid har været og måles i antal bøger og hyldemeter. Men politikerne har ikke lånekort og har ikke en ide om, hvad biblioteket egentlig er i dag, sagde hun.