Kulturpolitikerne skal sætte rammerne for e-bogsudlån

19-01-2016 af Sabrine Mønsted
Skal biblioteker og forlag lande en fornuftig aftale om udlån af e-bøger, kræver det en politisk rammeaftale, skriver formanden for Dansk Forfatterforening Jakob Vedelsby og ophavsretsansvarlig i foreningen Morten Visby i en kronik på Berlingske.dk.

Kulturpolitikerne må tage ansvar for en bred aftale på e-bogsområdet, mener Dansk Forfatterforening, der i en kronik understreger, at en holdbar løsning kun kan findes, hvis alle parter er villige til at give sig. 

Forfatterforeningen kan både følge forlagenes bekymring for e-bogssalget, der konkurrerer med bibliotekernes udlån, og bibliotekernes ønske om at tilbyde et bredt udvalg af e-bøger uden for mange hindringer for borgerne. Men de mener, at de frivillige aftaler har spillet fallit, fordi de er endt i en uforsonlig kamp mellem forlag og biblioteker.

Kronikken fra forfatterforeningen kommer efter, at forhandlingerne i slutningen af 2015 mellem landets største forlag og eReolen resulterede i, at flere forlag blandt andet Politikens forlag, Gyldendal og People’s Press valgte at trække deres titler ud af eReolen, som de ikke mener giver nok plads til det kommercielle salg af e-bøger. 

Jakob Vedelsby og Morten Visby opfordrer til politiske indgriben.
»Det må være slut med individuelle forhandlinger og aftaler mellem eReolen og enkeltforlag uden overordnede spilleregler, da skadevirkningerne er for store for alle parter«, skriver de i kronikken, og tilbyder gerne selv at stille op til drøftelser om konkrete ideer til kompromisser. 

Læs hele Jakob Vedelsby og Morten Visbys kronik Stop Kaos om eReolen på Berlingske.dk 

Læs artiklerne i Perspektiv nr. 11, 2015 om eReolen: 

Det går (for) godt for eReolen

Forfatterne skal ikke finansiere Bibliotekernes overlevelse

og fra perspektiv.dk  

Vanskelige forhandlinger om eReolen fortsætter