Litteraturen, frem for den fysiske bog, skal i fokus

24-08-2016 af Sabrine Mønsted

Tre biblioteker har i samarbejde med forskellige kunstnere skabt nye indgange til klassiske litterære værker i biblioteksrummet.  

Knap en million kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen har gjort det muligt for Albertslund, Frederiksberg og Helsingør Biblioteker at skabe tre litterære installationer, der tager afsæt i de klassiske værker Utopia, Hamlet og Ulysses.

Heidi Dahl, der er projektleder på Biblioteket Frederiksberg, kalder projektet en hyldest til litteraturen, og for første gang er der kø på reserveringer til Ulysses.

Hvorfor skal bibliotekerne lave et projekt som det her?

- Vi skal arbejde med litteraturen, ikke nødvendigvis med bogen som fysisk genstand. I den her proces har vi arbejdet sammen med unge kunstnere, scenografer og designere om tre litterære værker, og det er der kommet noget meget sanseligt og fysisk ud af – i form af tre store installationer i biblioteksrummet. Det rækker langt ud over en udstilling af bogforsider. Man kan mærke bøgerne.

Hvad har reaktionerne været fra biblioteksbrugerne?

- Mange har rost det for netop at være en hyldest til litteraturen, og de er også blevet inspireret til at læse værkerne. Så er der dem, der ikke har kunnet forstå, hvad det skulle til for, men dem har vi også fået en snak med om litteratur. Vi har også haft arrangementer med tråde til de tre værker.

Hvilken slags arrangementer?

- På Frederiksberg har der været foredrag om James Joyces forfatterskab, en skuespiller har fremført en monolog fra bogen, og James Joyce Selskabet har holdt højtlæsninger på biblioteket. I Helsingør har de sendt et eksemplar af Shakespeares Hamlet til alle borgere i kommunen, og i Albertslund, hvor de har arbejdet med Thomas Mores Utopia, har de blandt andet holdt debatter på biblioteket om utopiske bysamfund, og hvordan man kan skabe anderledes måder at bo og leve på. 

Hvad har I som medarbejdere lært?

- Samarbejdet med de kreative partnere og de andre biblioteker gør, at man får udfordret sine egne metoder og faglighed. Det har krævet meget kommunikation både internt og på tværs. Det har også betydet nye roller for medarbejderne, for hvordan oplever brugerne et værk, når det formidles som en kurateret udstilling i stil med det, der kan ses på et museum? Hvilke greb og metoder skal du som medarbejder bruge for at formidle, når litteraturen gennemsyrer rummet og ikke blot er en titel på hylden? Og hvordan ændrer det biblioteksrummets funktion?

Hvad skal der ske med kunstværkerne, når udstillingerne slutter?

- Så kan de lånes af andre biblioteker. Og vi skal samle alle vores erfaringer i en »kogebog«, så andre biblioteker kan få input til at arbejde med litteratur på nye måder.

Oplev de udfoldede værker:

Thomas Mores UTOPIA – Biblioteket Frederiksberg 25.8.-10.10.

Shakespeares TO BE OR NOT TO BE – Albertslund Bibliotek 1.9.-13.10.

James Joyces ULYSSES – Kulturværftet, Helsingør Bibliotekerne 20.9.-31.10.