MUS – tal sammen på en ny måde

22-11-2016 af Sabrine Mønsted
Det kan godt betale sig at kigge rammerne for den årlige medarbejderudviklingssamtale (MUS) efter i sømmene. Drop »vi plejer« og skab en samtale, der giver mening for både medarbejder og leder.

Vi nærmer os årets sidste måned, og det er dermed sidste udkald, hvis I endnu ikke har afholdt MU-samtaler.

Men mange medarbejdere og også ledere ser den årlige samtale på chefkontoret som spild af tid, især hvis man slavisk skal igennem en række spørgsmål, der ikke føles relevante. Derfor skal man som leder ikke være bange for at lave om på formen, mener konsulent Pernille Bekke fra Væksthus for Ledelse, hvor der er mange gode råd at hente til at gøre samtalerne konstruktive.

Et af rådende fra Pernille Bekke hedder: Lyt.

»Mange forveksler MUS med en samtale, hvor medarbejderne skal høre din mening og få gode råd. Den ideelle taletidsfordeling er 70 procent til din medarbejder og 30 procent til dig – max«, skriver hun og har en række tips til, hvordan man kan blive god til at lytte.

Blandt andet skal du ikke tænke på dine egne svar, men lytte og anerkende medarbejderens synspunkter og følelser. Det er ikke det samme som at give medarbejderen ret. Stil uddybende spørgsmål, så du er helt sikker på at få det hele med, og bed eventuelt om betænkningstid bagefter, så du giver et gennemtænkt svar. 

Find gode råd til at gå nye veje i MU-samtalerne på www.lederweb.dk: Opskrift på den gode MUS.

Skriv en kommentar