Ny pris hylder biblioteker

27-10-2016 af Sabrine Mønsted
Danske skønlitterære Forfattere har stiftet prisen Årets bogsamling 2016. Prisen er på 50.000 kroner og gives til det folkebibliotek, hvor fleste lånere oplever, at biblioteket bogstavelig talt er fyldt med bøger.

Forfatterne vil gerne hylde de biblioteker, der vægter bøgerne højt. Arkivfoto fra Jelling Bibliotek

De skønlitterære forfattere har øremærket næsten 100.000 kroner til danske biblioteker, der i særlig grad gør noget ud af de fysiske bøger. Pengene skal da også gå til indkøb af flere bøger. 

»Vi vil gerne hylde de folkebiblioteker, som vægter bøgerne – de fysiske bøger på reolerne - højt. Bibliotekerne hvor kvalitetslitteraturen har det godt, om det så er den aktuelle, anmelderroste samtidslitteratur, de store klassikere eller de mange gode romaner, novelle- og digtsamlinger, som udkom for eksempelvis 5, 10 eller 50 år siden. Vi ønsker at sætte fokus på de biblioteker, som har en stor, kvalitativ og ikke mindst tilgængelig bogsamling, et bibliotek som ikke sætter en ære i at kassere så mange bøger som muligt«, siger Danske skønlitterære Forfatteres formand Jan Thielke

Det er lånerne, der kan nominere deres lokale folkebibliotek til prisen, hvis de kan svare ja til et eller flere af disse spørgsmål: 

Kommer du tit på dit lokale folkebibliotek for at låne bøger?

Kommer du til et bibliotek fyldt med gode bøger på hylderne?

Kommer du hjem med de bøger du søgte?

Kommer du måske endda hjem med andet og mere, end det du gik efter?

Fristen for indstillingen er 15. december 2016, og vinderne kåres i januar 2017. 
Det vindende folkebibliotek får 50.000 kroner, andenpladsen 15.000 kroner og tredjepladsen 10.000 kroner. Pengene er øremærket til indkøb af bøger. Der er desuden præmier til de lånere, som skriver den bedste nominering. 

Indstillingen sker på www.aaretsbogsamling.dk