Kritik af pris til Dokk1

24-08-2016 af Anette Lerche

Er der tale om korruption og ren skandale – eller er prisen velfortjent? Dokk1 fik kun nogle få dage til at juble over prisen som verdens bedste nye folkebibliotek, før kritikere kastede malurt i bægeret og erklærede, at det var danskere, der gav prisen til danskere.

»Den internationale pris er købt og betalt af danske penge, hvoraf de fleste endda er statslige og kommunale skattekroner. Det er rent fup – og ja, ærlig talt pinligt.«

Sådan skrev journalist David Trads i en blog i Jyllands-Posten efter, at Radio24syv før weekenden havde afdækket, at prisen administreres af Slots- og Kulturstyrelsen, at seks ud af otte jurymedlemmer var danskere, og at prisen er sponsoreret af firmaet Systematic, der er it-leverandør til Dokk1. 

David Trads nævner for eksempel New York Public Library, Trinity College Library i Dublin, og Old Library i Oxford som mere værdige kandidater til titlen som verdens bedste bibliotek.

Pinlig sag

På Twitter fulgte kommentator Henrik Qvortrup op og skrev »råpinlig sag – ikke mindst for Aarhus«.

Og Information samler nu op på forløbet med en artikel fra den 24. august, hvor kulturjournalister generelt revses for at være for ukritiske, når de jubler over pressemeddelelser, hvor danske succeser fremhæves.

I samme artikel tager to af de andre nominerede biblioteker til prisen som årets bedste nye folkebibliotek dog Dokk1 i forsvar og konstaterer samstemmigt, at prisen er velfortjent:

Biblioteksleder Brian Bannon fra Chicago Public Library, som også var nomineret til prisen, svarer Information, at »Dokk1 var en velfortjent vinder«, mens en australsk bibliotekschef kalder Dokk1 en »værdig vinder«.

Kun for nye folkebiblioteker

I sin kritiske gennemgang af prisen nævner David Trads ikke, at det kun er nybyggede folkebiblioteker, der kan nomineres til prisen. Derfor kunne de i øvrigt smukke biblioteker fra hans egen favoritliste ikke blive taget i betragtning.

Det nævnes desuden heller ikke i dækningen af prisen som verdens bedste nye folkebibliotek, at det ikke er første gang, prisen uddeles. Den blev uddelt i 2015 til Kista Bibliotek i Stockholm, og i 2014 modtog Craigieburn Library fra Australien prisen. I 2014 var et dansk bibliotek også nomineret, men Ørestad Bibliotek modtog ikke prisen.

Se David Trads blog om prisen som verdens bedste nye folkebibliotek her.