Vi mangler stadig at finde den rigtige model

04-05-2016 af Anette Lerche
Bogbranchen ser gerne, at bibliotekerne har et e-bogsudlån. Men modellen er man stadig ikke enige om. Det viste en paneldebat på Bog- og Litteraturpanelets seminar om e-bøger og biblioteker

Der skal være e-bøger på bibliotekerne. Men bogbranchen ser forskelligt på, hvordan modellen skal skrues sammen. Arkivfoto Jakob Boserup 

- For få år tilbage så det ud til, at der var en meget uforsonlig konflikt mellem bibliotekerne og aktørerne på e-bogsområdet. Nu lyder det som om, at konflikten er blevet overkommelig. Er den blevet det? Sådan spurgte Stig Hjarvard, professor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, på Bog- og Litteraturpanelets seminar om e-bøger og biblioteker tirsdag den 3. maj. 

Spørgsmålet blev stillet til den afsluttende paneldebat med repræsentanter fra forlag, forfattere og boghandlere.
Lasse Korsemann Horne, forlagschef for Lindhardt og Ringhof Digitalt, gav forskeren ret. 
- Vi har lavet en fin aftale med bibliotekerne. Jeg kan ikke se noget problem, eller hvor konflikten skulle være, sagde han.

Snigmordet på den fysiske bog
Helt så rosenrødt et billede af forholdet mellem forlag og biblioteker tegnede Jakob Harden, digital- og udviklingschef ved Politikens Forlag, dog ikke. Om de seneste forhandlinger med eReolen, der endte med, at Politikens Forlag trak sig fra eReolen, sagde Jakob Harden, at han kom med to forslag til modeller, som han aldrig fik respons på.
- Vi er i en konflikt, men vi er ikke modstandere, opsummerede han. 
Morten Visby fra Dansk Forfatterforening med ansvar for blandt andet bibliotekspolitik og bogmarkedsforhold mener også, at der eksisterer en konflikt på området.
- Der er en konflikt. Alle ved det, og de store forlag er også uenige indbyrdes. Og så længe det er sådan, er der ikke grundlag for en branchedækkende aftale, sagde han. 
Jan Thielke, der er formand for Danske Skønlitterære Forfattere mente, at e-bøger som sådan kan være et fint supplement, men at formatet aldrig vil kunne erstatte den fysiske bog. Og så kritiserede han desuden bibliotekerne for at kassere for hårdt og gå for lidt op i kvalitet. 
- Synderne er djøfiseringen af bibliotekstoppen, der har sat bibliotekerne i gang med et snigmord på den fysiske bog, sagde han.

Det digitale marked skal afspejle det fysiske
Til trods for sin utilfredshed med de seneste forhandlinger om eReolen understregede Jakob Harden fra Politikens Forlag, at hans vision er at opbygge et bæredygtigt digitalt bogmarked, og at man i denne proces har brug for at afprøve endnu flere modeller med bibliotekerne
- Vi ved ikke nok om, hvordan markedet udvikler sig. Derfor skal de aftaler, vi indgår på området, være kortvarige. Det er vigtigt, at vi har en dialog med bibliotekerne, for de skal have de digitale bøger til udlån. Men spørgsmålet er, hvor meget bibliotekernes andel skal fylde i markedet. Her er vores bud, at otte til ti procent er et fornuftigt leje.