40 millioner til algoritmeforskning

10-05-2017 af Sabrine Mønsted

København bliver centrum for international forskning i algoritmer. Målet er at gøre vores søgninger mere relevante, pålidelige og hurtigere. 

Arkivfoto Jakob Boserup

- Det er svært at formidle, hvad det er, vi skal, siger professor på IT-Universitetet Rasmus Pagh, der sammen med tre andre professorer skal lede det nye internationale algoritmecenter i København, kaldet BARC (Basic Algorithms Research Copenhagen). De har fået 40 millioner kroner af Villum Fonden til seks års grundforskning i algoritmer.

Og så alligevel forklarer han det ganske enkelt:

- Da mennesket i sin tid begyndte at bygge broer, gjorde de det uden den teoretiske forståelse af, hvad de gjorde. Mange gange gik det godt, men blæste det pludselig fra Nordøst, så faldt broen sammen. Det samme gælder software i dag. Vi kan rigtig meget, men mangler på mange måder en grundlæggende teoretisk forståelse af det, vi gør. Det er den teoretiske forståelse, vi skal arbejde videre med de næste seks år, siger Rasmus Pagh.

En mere solid teoretisk forståelse vil nemlig give mere robust software og mere pålidelige og relevante søgninger på nettet.

- Alle har nok oplevet, at programmer pludselig bliver langsommere, hvis man behandler store eller tunge datamængder, at softwaren ikke opfører sig, som den skal, eller bryder sammen.

Find det relevante

De næste seks års algoritmeforskning er godt i tråd med det forskningsprojekt, Rasmus Pagh startede for tre år siden, hvor han fik 14 millioner og fem år til at forske i søgninger. Blandt andet filtreringsalgoritmer, der formår at finde det relevante i enorme mængder af data, så vi får de vigtigste informationer, selv om vi ikke ved præcis, hvad vi leder efter.

Næste del af det projekt vil fokusere på, hvordan informationer relaterer til hinanden. Når man for eksempel søger på én information, hvad er så relationen til måske 100 millioner andre stykker information, som igen relaterer sig til 100 millioner stykker informationer.

- Det er mildt sagt et meget stort antal mulige koblinger, siger Rasmus Pagh.

- Forskningen i algoritmer er endnu mere grundforskning end søgeprojektet. Vi kommer til at træde både frem og tilbage og forsøge at bruge kendte teknikker i nye sammenhænge. Målet er at finde komponenter, der kan bruges i kernen af fremtidig software for at gøre den mere pålidelig, siger Rasmus Pagh.

Udover de fire professorer tilknyttes en del ph.d.-studerende og en række internationale gæsteforskere til algoritmecenteret.    

Læs også artiklen »Søgning efter sorte huller« i Perspektiv nr. 1, 2016. 

Skriv en kommentar