Blixenprisen til årets formidler uddeles på fredag

17-05-2017 af Anette Lerche

Blixenprisen hylder den danske litteratur. Som noget nyt i 2017 har litteraturformidlerne også fået deres egen pris. 

Vibeke Johansen, der er en af de tre nominerede til litteraturformidlerprisen, står bag Krimimessen i Horsens. Arkivfoto

Blixenprisen har i flere år – med blandt andet BF som sponsor – hyldet dansk litteratur.

I år er endnu en pris føjet til. Nemlig prisen for årets indsats for litteraturformidling, som gives til en professionel litteraturformidler, der brænder for at give den gode læseoplevelse videre til en bred kreds. Litteraturformidlerprisen har BF og Danmarks Biblioteksforening som sponsor, og den kan gives til eksempelvis en bibliotekar, boghandler, underviser eller litteraturkritiker. Blandt årets nominerede er to biblioteksansatte, nemlig Nanna Damsgaard-Larsen fra Herlev Bibliotek og Vibeke Johansen fra Horsens Bibliotek, som også er idekvinden bag Krimimessen i Horsens.

Den tredje nominerede er Rachel Röst, stifter af foreningen Læs for Livet, der donerer skræddersyede biblioteker til institutioner, der arbejder med udsatte børn og unge.

Prisen uddeles fredag den 19. maj, og skulle det blive Vibeke Johansen, der kåres som årets litteraturformidler, vil hun dele æren med sine kolleger i Horsens. For selv om hun oprindeligt er kvinden bag Krimimessen i Horsens, så er den for længst blevet så stor, at de er flere kolleger om at arrangere Krimimessen, der i 2017 havde hele 7.300 besøgende. Selv regner hun dog langt fra med at vinde prisen.

- Jeg er meget glad og overrasket over i det hele taget at blive nomineret, siger Vibeke Johansen, der også er imponeret over de andre nominerede i kategorien.

- Prisen har bestemt ramt et behov i forhold til at sætte fokus på formidlingen, og det er meget inspirerende at læse om de andre nomineredes litteraturformidling.

For Vibeke Johansen handler god formidling om begejstring, og det er hendes livslange kærlighed til krimigenren, der har givet hende viden og drivkraften til at skabe Krimimessen i Horsens.

- Den gode formidling er jo både, hvis du står i udlånet og formår at dele din begejstring for en given roman, så vedkommende siger »hold da op, den snupper jeg«, og når vi ser alle menneskerne til krimimessen tale krimier med hinanden og med forfatterne. Den begejstring smitter, siger hun.

Hovedarrangørerne bag prisen er Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere. Se mere her.

Skriv en kommentar