Kvinfo’s biblioteksopgaver flyttes til Det Kgl. Bibliotek

30-03-2017 af Sabrine Mønsted
Kulturministeren har meldt ud, at hun vil lægge Kvinfo’s bibliotek ind under Det Kgl. Bibliotek fra 1. januar 2018. Meget dårlig ide, mener flere, fordi Kvinfo’s aktiviteter hænger uløseligt sammen med bibliotekets samling og viden.

- Biblioteket er kernen i vores formidling, og det er derfra nye ideer om projekter og aktiviteter udgår, siger Jytte Nielsen, specialkonsulent og forskningsbibliotekar på Kvinfo gennem 25 år.- Bibliotekets samling er »levende«, den bliver hele tiden opdateret og sat i spil. Bare de seneste to måneder har der været 58 folkeskolegrupper forbi os, siger Jytte Nielsen, hvis frygt er, at det bliver meget sværere for særligt de unge, som gymnasie- og folkeskoleelever at bruge samlingen, hvis den bliver lagt under Det Kgl. Bibliotek, fordi de ikke vil have samme adgang til samlingen. 

Mangler argumenter

Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen er yderst kritisk over for Kulturministerens plan, om at lægge Kvinfo’s bibliotek under Det Kgl. Bibliotek, og synes ikke argumentet om at ville samle kulturministeriets biblioteker holder.   

- Jeg har ikke hørt et eneste biblioteksfagligt argument for, at det skulle være den rigtige løsning, siger han. Mogens Jensen mener derimod, at det er et ideologisk angreb på Kvinfo som institution set i lyset af, at Liberal Alliance tidligere har ytret sig om, at de ikke bryder sig om Kvinfo’s aktiviteter.

Forfatter og debattør Henrik Marstal fremhæver i et debatindlæg i Politiken 23. marts, at Laura Lindal (LA) har sagt, at målet i sidste ende er at fjerne al statsstøtte til organisationen. Det vil kulturministeren dog ikke kommentere på, da hun kommenterer sagen på Altinget.dk.

»Vi er i forvejen i gang med en restrukturering på hele biblioteksområdet, hvor en lang række mindre biblioteksopgaver er blevet slået sammen den seneste tid. Det ligger i tiden, at vi samler tingene, fordi vi tror på, at vi får nogle bedre miljøer omkring det,” siger Mette Bock, der afviser, at det er et ideologisk angreb på Kvinfo.

Artikel Altinget 22. marts 

Debatindlæg Politiken 23. marts 

Kommentarer (1)

27. april 2017 kl. 12:13
Hvad er det, der sker med det materiale om kvinder, der er blevet indsamlet decentralt i løbet af det sidste halve århundrede? Er der nogen, der prøver at centralisere det på Slotsholmen, for at få styr på de ustyrlige kvinder?.. Hvad sker der med kvindeforskningen i et land, der engang var et foregangsland? Det var svenskerne, der kunne bruge Drude Dahlerup som professor.
I 1964 startede Statsbiblioteket sin kvindehistoriske samling. Det var Statsbibliotekets mangeårige souschef Anne Marie Terp, der som unge bibliotekar tog initiativet. I 2016 blev Kvindehistorisk Samling flytter til Rigsarkivet.
Også i 1964 begyndte bibliotekar ved Det Kongelige Bibliotek Nynne Koch at specialregistrere kvinderelevant litteratur. Det var grundstenen til det, der i 1982 blev til Kvinfo.
Tilbage udenfor Slotsholmen er Kvindemuseet i Aarhus, der startede i 1982, og kom på plads i Aarhus gamle rådhus i 1984. Et spændende sted, som jeg forrige år sammen med en flok kvinder var med til at aflevere kvindehistorisk materiale til.
Man skal tage vare på de værdier, som tidligere generationer har bygget op. Det er ikke sikkert at tingene skal køre videre på samme måde som hidtil, men man skal tænke sig godt om, inden man slår noget velfungerende i stykker.

Skriv en kommentar