Vi bygger ikke biblioteker for at opbevare bøger

30-10-2017 af Sabrine Mønsted
Også i Norge debatteres det, hvad der skal ske på bibliotekerne. Formand for den norske Biblioteksforening Mariann Schjeide skriver i et indlæg, at mange brugere ikke kommer på biblioteket for at låne bøger – og det er heller ikke vigtigt.
»Vi bygger ikke biblioteker for at opbevare bøger«, skriver Mariann Schjeide i et svar til chefredaktøren på den norske Nettavisen, der sætter spørgsmålstegn ved, at politikerne i Oslo har prioriteret at bygge et 23.500 kvadratmeter stort, nyt hovedbibliotek. 

Hun understreger, at 29 procent af brugere af bybiblioteker er mellem 19 og 29 år, og de kommer ikke primært for at låne bøger. Og det er heller ikke vigtigt. Besøgstal er langt vigtigere end udlånstal, mener Mariann Schjeide. 

 »Biblioteker er det eneste mødested i samfundet, der er gratis. Vi bruger biblioteket både til at møde andre, men også for at dække et behov for at være alene sammen med andre«, skriver hun, og nævner, at Oslos hovedbibliotek har haft en stigning i besøg på 14 procent i forhold til sidste år.

»Biblioteket er en væsentlig del af en succesfuld byudvikling mange steder«. Og grunden til, at bibliotekerne eksempelvis i Stavanger har flere besøgende end byens to store museer og teatret tilsammen, er ikke fordi de opbevarer bøger. 

Udover at være et frit mødested, så er læring og formidling vigtigere end nogensinde, og det er ligegyldigt, om det sker gennem fysiske eller elektroniske materialer, foredrag, debatter og så videre. »Form har i det hele taget aldrig været vigtigt for os som arbejder i og med biblioteker,« skriver hun. 

Læs hele hendes indlæg her 

Kommentarer (1)

31. december 2017 kl. 10:15
Følg hele debatten om det nye Deichman på http://www.kulturbyggene.no/nyheter-deichman/

Skriv en kommentar