2018

 
20.12.2018
Selvbetjente biblioteker i Greve udelukker børnene
Forfatter Signe Wennebergs Facebookopslag om, at børn under 16 år ikke længere må komme på biblioteket i Tune og Karlslunde i Greve Kommune fra januar 2019, hvor filialerne bliver selvbetjente, har sat gang i en debat – med mere end 2.000 delinger og »likes« og mere end 300 kommentarer.
Skriv en kommentar

04.12.2018
Bibliotekernes besøgstal stiger, mens antallet af årsværk er faldet

Besøgstallet på folkebibliotekerne er steget fra 2016 til 2017. I alt havde de 38.311.000 besøgende i følge den nyeste biblioteksstatistik. 

Skriv en kommentar

28.11.2018
MoBibben – flytbart minibibliotek – i en container
MoBibben er et ubemandet bibliotek, indrettet i en container, som cirkulerer mellem fire landsbyer i Ringsted Kommune. Her kan man låne, aflevere og afhente materialer og tjekke samlingen, der løbende udskiftes.
Skriv en kommentar

27.11.2018
Bliv klogere på årets børneudgivelser
Hvilke udgivelser til børn og unge i 2018 gjorde indtryk? Og hvad er tendenserne på børneområdet? Det kan man blandt andet få svar på til IBBY’s statusmøde i januar 2019.
Skriv en kommentar

22.11.2018
BF taler fremtidens forskningsbiblioteker i Kulturministeriet
Den 21. november deltog BF’s formand Tine Segel i et møde i Kulturministeriet sammen med formændene for HK Stat og Dansk Magisterforening. De gav input til den arbejdsgruppe, der er nedsat for at se på fremtidens forskningsbiblioteker.
Skriv en kommentar

20.11.2018
Direktør for Det Kgl. Bibliotek fortsætter
Nuværende direktør Svend Larsen er blevet genansat i stillingen som direktør for Det Kgl. Bibliotek.
Skriv en kommentar

15.11.2018
Kulturministeren: Bibliotekaren er stifinder og opdagelsesrejsende
Bibliotekarernes rolle i dag er at være en stifinder, der hjælper os med at finde vejen derhen, hvor vi gerne vil. Og på samme tid en opdagelsesrejsende, der hjælper os med at opdage nyt, sagde kulturminister Mette Bock på det sidste af fire dialogmøder med borgere om fremtidens bibliotek.
Skriv en kommentar

15.11.2018
Borgerne ønsker litteratur, fysiske møder og vejledning fra bibliotekarer
Efter fire besøg rundt i landet for at tale om fremtidens biblioteker er borgernes besked til politikerne, at der er behov for adgang til bibliotekarer, og at adgangen til litteratur stadig er kernen for bibliotekerne.
Skriv en kommentar

10.11.2018
Tillykke til vinderne af Del Din Viden-prisen
Anja Egedius Sørensen, Birgit Truelsen Larsen, Ulla Buch Nilson og Rasmus Sand Bach fra VIA University College, Campus Horsens modtog til BF’s generalforsamling den 10. november Del Din Viden-prisen for artiklen  »Do It For Fun – biblioteksintroduktion til nye studerende«
Skriv en kommentar

07.11.2018
Konference om tidlig kulturstart
Slots- og Kulturstyrelsen holder den 3. december konferencen: »En tidlig kulturstart i dagtilbud« med fokus på partnerskaber. Ønsket er, at børn skal møde kunst og kultur tidligt gennem et samarbejde mellem dagtilbud og kulturinstitutioner.
Skriv en kommentar

02.11.2018
Første gang jeg fik en ekstra bevilling, følte jeg mig heldig. Anden gang vidste jeg, at det er fordi, strategien virker
Trods kommunale besparelser i 2018 går bibliotekerne på Stevns fri. Bibliotekschef May-Britt Diechmanns ambition om at arbejde strategisk for at løfte vigtige kommunale dagsordner har ført til et samarbejde med tre plejecentre og givet biblioteket en ekstra bevilling på 350.000 kroner.
Skriv en kommentar

30.10.2018
Digitalisering giver gratis adgang til ældre juridisk litteratur
Fri adgang til danske jurabøger udgivet før 2007. Det er ambitionen bag www.jurabog.dk. Flere hundrede bøger er allerede tilgængelige som søgbare pdf-filer, og nye kommer hele tiden til.
Skriv en kommentar

22.10.2018
Uge 43: Open Access Week
Open Access skal fremme åben forskning, og i uge 43 er det international Open Access Week. Der er fokus på, at de systemer, der udvikles til OA, skal være retfærdige og bæredygtige.
Forskningsbiblioteker og OpenAccess
Skriv en kommentar

11.10.2018
Otte artikler dyster om Del Din Viden-prisen

Hvilken artikel skal løbe med titlen som bedste Del Din Viden-artikel for 2017/2018? Det bliver afsløret til festmiddagen efter BF’s generalforsamling den 10. november. Otte artikler er med i opløbet.

Skriv en kommentar

09.10.2018
Kulturministeren lægger op til debat om biblioteker i hele landet
Under overskriften Ordet er frit. Biblioteket er dit vil kulturministeren sammen med KL holde en række debatmøder rundt i landet for at få unges som gamles bud på, hvad biblioteket skal være for en størrelse i fremtiden. Og bagefter vurdere om det kræver en revidering af den nuværende lov.
Skriv en kommentar

01.10.2018
Unge skal turde bruge deres stemme

Mange unge afholder sig fra at deltage i den offentlige debat, fordi tonen er hård, og fordi de ikke er trænet i at ytre sig. Biblioteket er et oplagt sted at træne talekunst og debatlyst, mener bibliotekar på Lyngby Bibliotekerne Christina Madsen.

Skriv en kommentar

26.09.2018
Hvordan definerer vi bibliotekarens mission af i dag?

Workshop med ph.d. i moderne intellektuel historie fra London University Matt Finch, hvor du bliver klogere på nogle af de helt centrale udfordringer omkring demokrati, professionalisme og bibliotekarens mission.

Skriv en kommentar

18.09.2018
A Manifesto for Global Librarianship
Forfatter og leder af School of Library and Information Science på South Carolinas university R. David Lankes lancerede på konferencen Next Library i Berlin A Manifesto for Global Librarianship.
Skriv en kommentar

18.09.2018
Jobopslag i gråzonen
For ledige kan det være frustrerende at læse jobopslag, der er formuleret i en gråzone mellem fagligt og ikke-fagligt arbejde, når biblioteker søger frivillige eller studentermedhjælpere i stedet for en uddannet kandidat.
Skriv en kommentar

12.09.2018
Skal din arbejdsplads have Arbejdsmiljøprisen 2019
Har I gjort noget særligt for arbejdsmiljøet på din arbejdsplads, så kan I indstille jeres arbejdsplads til Arbejdsmiljøprisen 2019.
Skriv en kommentar

03.09.2018
Nyt netværk for dig som underviser
Underviser du eller interesserer du dig for læring? Så er BF’s nye netværk måske noget for dig.
Skriv en kommentar

03.09.2018
Årets bogsamling 2018?
Danske skønlitterære Forfattere vil igen i år finde Årets bogsamling blandt de folkebiblioteker, der prioriterer litteraturen og den fysiske bogsamling.
Skriv en kommentar

31.08.2018
Farvel til Roskildes bibliotekschef
Bibliotekschef i Roskilde Bibliotekerne siden 2002, Mogens Vestergaard, takker af. En mand, der har inspireret politikerne i Roskilde til at prioritere kulturen, sagde borgmester Joy Mogensen i sin afskedstale.
Skriv en kommentar

28.08.2018
Emmanuel Macron: ”De, som ikke har adgang til læsning, er i eksil”
Den franske præsident Emmanuel Macron ser biblioteker som en vigtig del af at bekæmpe social ulighed. Den 28. august besøger han Danmark og skal blandt andet debattere Europas fremtid med statsminister Lars Løkke Rasmussen på Det Kgl. Bibliotek.
Biblioteker og Bibliotekarrollen og Kulturpolitik og Udland
Skriv en kommentar

23.08.2018
Det Kgl. Bibliotek og Nota får del i de 400 millioner til kulturen
I regeringens finanslovsudspil er der afsat 100 millioner kroner årligt de næste fire år til at styrke kulturområdet. Der er blandt andet øremærket penge til kulturelle oplevelser for børn og unge i udsatte boligområder. Men pengene dækker ikke de huller, omprioriteringsbidraget har skabt, lyder kritikken.
Kulturpolitik
Skriv en kommentar

23.08.2018
En femteplads for troværdighed til bibliotekarer
Bibliotekarer er den femte mest troværdige faggruppe, når befolkningen skal vurdere, hvem de har mest tillid til, viser en undersøgelse fra kommunikationsbureauet Radius. Kun overhalet af jordemødre, læger, sygeplejersker og politibetjente.
Bibliotekarrollen
Skriv en kommentar

21.08.2018
IFLA 2018
Den 24.- 30. august i Kuala Lumpur holder IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) sin årlige kongres, hvor biblioteksfolk fra hele verden mødes og deler erfaringer. Programmet spænder derfor også vidt.
Skriv en kommentar

21.08.2018
Selvledelse giver os et bedre arbejdsliv
Selvledelse giver et bedre psykisk arbejdsmiljø, højere produktivitet og bedre balance mellem arbejds- og privatliv, hvis altså der er klare rammer for arbejdet, viser en arbejdsmiljøundersøgelse foretaget af Akademikerne og BF.
Skriv en kommentar

08.08.2018
Karakterkravet på 6 har givet færre studerende på Informationsvidenskab og kulturformidling på KU
Et nyt karakterkrav på 6,0 på Københavns Universitet har ført til et forventet fald i antallet af optagne studerende på Informationsvidenskab og kulturformidling. Institutleder Jens-Erik Mai er dog godt tilfreds. Han havde på forhånd håbet på at kunne optage 100 nye studerende, og netop det mål er indfriet.
Skriv en kommentar

07.08.2018
Tre scenarier: Skal Københavns biblioteker være litteraturhuse, aktivitetshuse eller blot et online tilbud?
En scenarierapport fra Københavns Biblioteker tegner tre meget forskellige billeder af fremtidens biblioteker og kalder dem »Litterateket«, »Aktivitetet« og »Online-biblioteket«. Arbejdsgruppen bag rapporten lægger op til, at scenarierne med fordel kan kombineres.
Skriv en kommentar

01.08.2018
Harry Potter-festival ramt af navneforbud

Filmselskabet Warner Bros. har nedlagt forbud mod, at Harry Potter Festivalen bruger navnet Harry Potter. Heldigvis fortsætter festivalen ufortrødent og arbejder nu på at finde nyt navn.

Skriv en kommentar

25.06.2018
BF's meningsdannere laver biblioteksblog

BF uddannede i starten af 2018 11 meningsdannere. BF'ere, der brændte for deres fag og havde modet og lysten til at blive en stemme i den offentlige debat. Det er blevet til flere indlæg i dansk presse, og nu også en blog - bloglioteket. 

Skriv en kommentar

20.06.2018
BF på Folkemøde
BF’s formand Tine Segel deltog i en række debatter på årets folkemøde blandt andet om digital dannelse, datasikkerhed, biblioteker og kulturens rolle.
Skriv en kommentar

13.06.2018
Hvordan skal bibliotekernes musiktilbud se ud?
Hvad er brugernes behov for digital musikformidling, og hvilke samarbejdsmuligheder er der med partnere inden for kultur- og musikbranchen? Det skal undersøges i 2018.
Skriv en kommentar

30.05.2018
Cepos må forklare sig efter biblioteksudtalelse
I sidste uge påstod Cepos, at biblioteker trækker arbejdsudbuddet ned. Perspektiv samler op på debatten, hvor Cepos’ cheføkonom blandt andet måtte forklare sig i Radio24Syv.
Skriv en kommentar

17.05.2018
Farvel til Aalborgskolen
Torsdag den 21. juni holder Aalborgskolen farvelreception. Det bliver også den sidste dag, skolen holder åbent.
Skriv en kommentar

04.05.2018
Dokumentarfilm om det omfattende liv på biblioteket
Dokumentarfilm-ikonet Frederick Wiseman har lavet en tre en halv times lang dokumentarfilm om The New York Public Library, der dokumenterer det omfattende og varierede liv, som biblioteket har.
Skriv en kommentar

04.05.2018
Ordbog over lollandsk
Kulturchokket hos de 80 medarbejdere på Nota, der skal rykke til Lolland om et års tid, skal forebygges med ordbog over ord og udtryk som jilke, gavle op, snørelidser og pritterne, skriver DR Sjælland.
Skriv en kommentar

02.05.2018
Årets bogbustræf: livskvalitet i landdistrikterne
2. juni afholdes årets bogbustræf for alle med interesse i at kvalificere livet i lokalområderne. Det skal blandt andet debatteres, hvilke krav lokalområderne har til fremtidens biblioteksservice.
Skriv en kommentar

24.04.2018
Ny skønlitterær pris uddelt for første gang
Danske skønlitterære Forfattere har indstiftet en ny, litterær pris, Danske skønlitterære Forfatteres Hæderspris, som tildeles en dansk, skønlitterær forfatter, hvis forfatterskab fortjener større opmærksomhed.
Skriv en kommentar

24.04.2018
Teaterrabat i maj
Skriv en kommentar

18.04.2018
Lange natlige forhandlinger og en udsættelse af konflikten
BF’s formand Tine Segel stod i nat – skulder ved skulder – sammen med andre offentligt ansatte foran Forligsinstitutionen. »Det er vigtigt, at vi viser vores stærke sammenhold på tværs af fagforeninger og vores opbakning til vores forhandlere«, siger hun.
Skriv en kommentar

17.04.2018
En ny bibliotekslov skal bygge på visioner
En ny bibliotekslov, der fastholder det kommunale selvstyre. Det var et ønske flere bibliotekschefer gentog fra talerstolen til Danmarks Biblioteksforenings topmøde i Herning.
Skriv en kommentar

10.04.2018
Højesterets dom i Carlsberg-sagen giver bekymring hos politikerne
BF har på et medlems vegne ført en sag først i byret, så landsretten og til sidst i Højesteret. Sagen handlede om, hvorvidt en arbejdsmiljørepræsentant uden overenskomst nyder særlig beskyttelse mod fyring. Det mente BF, men tabte sagen i Højesteret. Dommen har efterfølgende givet anledning til spørgsmål i et åbent samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.
Skriv en kommentar

04.04.2018
Hvilken bog repræsenterer dit land?

Bøger kan føre os ind i andre kulturer. Ambassadører over hele verden har givet deres bud på, hvilken bog der bedst repræsenterer deres land.

Udland og Boganmeldelser
Skriv en kommentar

28.03.2018
KL ser ikke behov for en aftale med Forfatternes Forvaltningsselskab

KL opfordrer igen til, at hverken kommuner eller biblioteker indgår aftaler med FFS.

Skriv en kommentar

23.03.2018
Bliv biblioteksleder i New Zealand

»Vi ønsker en dansk biblioteksleder«, lyder det fra et folkebibliotek i New Zealand, hvis ambition er at blive landets bedste på fem år. Læs mere om stillingen her.

Skriv en kommentar

23.03.2018
Hvad må du som chef i en OK-konflikt?

Som chef er du i hovedreglen ikke omfattet af en eventuel konflikt, men der er regler for, hvordan du må agere. Du må for eksempel ikke sætte organiserede medarbejdere til at udføre strejke- eller lockoutramte kollegers opgaver. Få overblik over dit handlerum her.

Skriv en kommentar

21.03.2018
100 tillidsrepræsentanter til landsmøde

BF holdt den 14. marts TR-landsmøde i Middelfart. BF forbereder sig på en mulig storkonflikt på det offentlige område.

Skriv en kommentar

16.03.2018
Vejviser for sociale medier

DR’s medierapport fra 2017 er en god indikator for, hvilke retninger I skal tænke jeres sociale medier.

Skriv en kommentar

12.03.2018
Bliv klogere sammen med de studerende
De studerende bag Center for Signifikante Oplevelser på INF inviterer alle BF-medlemmer til gratis at deltage i deres arrangementer i foråret. Man kan blandt andet være med til en debat om mødet mellem fakta og fiktion, og om hvad det kan gøre for formidlingen.
Skriv en kommentar

02.03.2018
»Jeg interesserer mig ikke så meget for bøger mere«

Det er en udfordring at få børn til at blive ved med at læse, når de bliver større. Det står klart både i rapporten om børns læsevaner, der udkom i efteråret 2017 og til konferencen »En generation af stærke læsere«, der blev afholdt d. 28. februar 2018. 

Skriv en kommentar

23.02.2018
Lovforslag vil give bedre adgang til litteratur for personer med syns- eller læsehandicap

Det skal være nemmere at fremstille og distribuere litteratur i formater, der er tilgængelige for personer med syns- og læsehandicap, også i forhold til udenlandsk skøn- og faglitteratur.

Skriv en kommentar

21.02.2018
Finnerne bruger deres biblioteker mest
En ny rapport fra Nordisk Ministerråd, State of the Nordic Region, analyserer nøgletal fra de nordiske lande. På biblioteksområdet viser analysen, at finnerne bruger bibliotekerne mere hyppigt end indbyggerne i de øvrige nordiske lande.
Skriv en kommentar

12.02.2018
Kulturministeren vil ikke lave detaljelovgivning på biblioteksområdet
I forsommeren 2018 skal især KL og kulturminister Mette Bock drøfte bibliotekerne. Det kan munde ud i en ny bibliotekslov, men hvis det sker, vil ministeren fortsat foretrække en rammelov, der giver bibliotekerne frihed til at udvikle sig.
Skriv en kommentar

07.02.2018
Ny undersøgelse om stigende uroproblemer på bibliotekerne
I 2017 offentliggjorde BF en undersøgelse foretaget blandt forbundets tillidsrepræsentanter, der viste, at der er stigende uroproblemer på bibliotekerne. En ny rundspørge foretaget af Slots- og Kulturstyrelsen bekræfter også en stigning.
Skriv en kommentar

07.02.2018
Next Library-konference i Berlin 2018

Har du gode ideer til workshops eller oplæg til dette års Next Library-konference i Berlin den 13.-14. september? Så er det nu, du skal byde ind.

Skriv en kommentar

07.02.2018
Husk at nominere kandidater til årets litteraturformidlerpris

For andet år i træk uddeler Blixenprisen en pris til årets litteraturformidler. Bag prisen står Litteratursiden, Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet. Prisen uddeles den 25. maj 2018 på Folketeatret i København.

Skriv en kommentar

05.02.2018
12 millioner kroner til mere læselyst
36 projekter landet over skal styrke bibliotekernes litteraturformidling og skabe bro mellem bibliotekernes digitale og fysiske tilbud med det formål at skabe mere læselyst, skriver Slots- og Kulturstyrelsen.
Skriv en kommentar

31.01.2018
Næstved får en halv million kroner til vagter

Vagter i den selvbetjente åbningstid skal sætte en stopper for en gruppe unge, der har lavet hærværk og ballade på bibliotekerne i Næstved i en længere periode.

Skriv en kommentar

17.01.2018
Bibliotekar DB-uddannelsen udfases
Institut for Informationsstudier (INF) planlægger at nedlægge Bibliotekar DB-uddannelsen.
Skriv en kommentar

10.01.2018
Staten afvikler ejerskabet af DBC
Staten har opsagt sine aftaler om Nationalbibliografien og Bibliotek.dk og vil afvikle sit ejerskab af DBC. Forventet, siger DBC, som nu ruster sig til den nye situation.

Skriv en kommentar

10.01.2018
Nedskæringer på Institut for Informationsstudier

I alt har INF måttet sige farvel til 14 medarbejdere på ganske kort tid, heraf en stor del videnskabelige medarbejdere, der fratræder henover sommeren 2018. Det sker i en tilpasning til færre studerende og omstruktureringer på Københavns Universitet.

Skriv en kommentar