100 tillidsrepræsentanter til landsmøde

21-03-2018 af Anette Lerche

BF holdt den 14. marts TR-landsmøde i Middelfart. BF forbereder sig på en mulig storkonflikt på det offentlige område.

Godt 100 tillidsrepræsentanter - klar til kamp – mødtes i Middelfart den 14. marts. Foto Heidi Lundsgaard

Skal BF’ere – sammen med en masse andre offentlige ansatte – strejke fra den 4. april?

Vil arbejdsgivernes omfattende lockout lukke det meste af det offentlige Danmark ned fra den 10. april?

Vil Forligsinstitutionen udskyde konflikten?

Vil det lykkes at undgå storkonflikt, fordi en aftale falder på plads?

Fire spørgsmål, ingen kunne besvare den 14. marts, da 100 tillidsrepræsentanter og BF’s hovedbestyrelse mødtes til TR-landsmøde i Middelfart.

- For vi ved reelt ikke, hvad der kommer til at ske, konstaterede BF’s formand Tine Segel, fordi de lukkede forhandlinger i Forligsinstitutionen stadig er i gang.

- Men det, jeg kan sige, er, at fagbevægelsen ikke ønsker en konflikt. Vi ønsker en løsning. Den er desværre bare svær at se lige nu. Derfor mødes vi i dag med det udgangspunkt, at vi skal være forberedte på en konflikt, sagde Tine Segel til en fyldt sal.

Tine Segel beskrev forløbet op til sammenbruddet i OK18-forhandlignerne, hvor arbejdsgiverne i staten havde været en meget vanskelig forhandlingspartner.

- Et af de steder, hvor det blev allermest tydeligt for mig, at intet i disse OK-forhandlinger er, som det plejer at være, var, da vores finansminister Kristian Jensen tweetede, at »Regeringen var klar til at forhandle«. Vi har aldrig før stået over for politikere, der ikke klart kunne skelne mellem rollen som regering og rollen som arbejdsgiver. Det tweet bestyrker mistanken om, at det hele er aftalt spil, og at regeringen vil løse denne konflikt gennem lovgivning. Det truer den danske model, sagde Tine Segel.

- Derfor er denne kamp nødvendig, understregede hun. Og det bakkede tillidsrepræsentanterne op om.

Centrale knaster

Tine Segel pegede på tre centrale knaster i forhandlingerne. Den første handler om reallønnen, hvor det for fagbevægelsen er afgørende, at medlemmerne oplever en sikring af reallønnen. Der er økonomisk vækst i Danmark, og det skal de offentlige ansatte også opleve, er det klare budskab.

Den anden knast er den betalte frokostpause, hvor fagbevægelsen vil have en sikring af den betalte spisepause, der har været en ret siden 1921, men som arbejdsgiverne pludselig mener, er op til lokale aftaler.

Den tredje knast handler om lærernes arbejdstidsaftale, som ved lærerkonflikten blev løst ved et lovindgreb, men lærerne skal igen kunne forhandle deres arbejdstidsaftale, lyder det fra en samlet fagbevægelse, der står sammen og repræsenterer 800.000 offentlige ansatte.


Skriv en kommentar