Emmanuel Macron: ”De, som ikke har adgang til læsning, er i eksil”

28-08-2018 af Sabrine Mønsted
Den franske præsident Emmanuel Macron ser biblioteker som en vigtig del af at bekæmpe social ulighed. Den 28. august besøger han Danmark og skal blandt andet debattere Europas fremtid med statsminister Lars Løkke Rasmussen på Det Kgl. Bibliotek.

Den franske præsident Emanuel Macron (tv) modtager rapporten om de franske biblioteker af den franske kulturminister Francoise Nyssen og forfatter Erik Orsenna (i midten th.) Foto: Ludovic Marin/Scanpix/AFP 

Frankrigs præsident Emmanuel Macron ser bibliotekerne som en væsentlig brik i at bekæmpe kulturel adskillelse og social ulighed i samfundet. De er adgangen til fælles og lige muligheder, sagde præsidenten i starten af året til det franske digitale litteraturmagasin ActuaLitté – les univers du livre i forbindelse med en national undersøgelse af de franske biblioteker.

Bibliotekerne er frontkæmpere for borgernes frigørelse, ved at give alle lige muligheder og gøre dem uafhængige af det de kommer fra, ifølge præsidenten.  

»Det er uholdbart for et samfund, hvis du ikke har de samme muligheder for at lykkes som andre, blot fordi du er født ét bestemt sted«, siger han. 

Og det er ikke staten, der skal afgøre, hvad der er godt eller skidt. Den skal tillade uafhængigheden og frigørelsen ved at fremme adgangen til kultur og læsning blandt andet gennem biblioteker, mener præsidenten. 

Søndagsåbent?

Den franske undersøgelse af bibliotekerne kommer med 12 anbefalinger til at fremme adgangen til de lige muligheder. Det er den franske forfatter  Érik Orsenna, der har besøgt en stor del af landets biblioteker og interviewet chefer, embedsmænd og fagfolk for at »tage temperaturen på bibliotekernes tilstand« og få en idé om, hvad de har brug for for at udvikle sig.

Og en af hovedanbefalingerne er at forlænge bibliotekernes åbningstid. I dag er der kun 130 ud af de 7.700 biblioteker, der for eksempel har åbent om søndagen. I Frankrig bliver det derfor debatteret, hvordan den forlængede åbningstid skal udspille sig. Hvor meget skal være bemandet af fagprofessionelle, hvor meget af frivillige, og hvor meget skal være ubetjent?

Med rapportens anbefalinger følger otte millioner euro til lokale tiltag inden for de 12 anbefalinger. 


Artiklens kilder:

Rapport Orsenna : 19 propositions pour les bibliothèques 

Le rapport d'Erik Orsenna sur les bibliothèques est publié 

Emmanuel Macron : “Notre société a besoin d’émancipation” 

ActuaLitté – les univers du livre Skriv en kommentar