En femteplads for troværdighed til bibliotekarer

23-08-2018 af Sabrine Mønsted
Bibliotekarer er den femte mest troværdige faggruppe, når befolkningen skal vurdere, hvem de har mest tillid til, viser en undersøgelse fra kommunikationsbureauet Radius. Kun overhalet af jordemødre, læger, sygeplejersker og politibetjente.

Arkivfoto: Jakob Boserup. Bibliotekarer ansat i DR

Det er første gang bibliotekarerne er med i troværdighedsundersøgelsen fra Radius, der omfatter 26 faggrupper. Men at de lander på en flot 5. plads overrasker ikke Tine Segel, BF’s formand.

- Bibliotekarer går op i at levere valid og troværdig information. Vi kan søge i mange kildebaser og forholde os kritisk til mange kilder. De fleste kan med en computer eller telefon ved hånden google sig frem til alverdens informationer, og der er adskillige platforme at finde nyheder på. Men netop derfor er det vigtigt, at nogen kan hjælpe med at sortere i strømmen af informationer. Det handler om at gå fra Google til grundighed. Når studerende eller skoleelever skal skrive opgaver, er det vigtigt ikke bare at få de første fem svar på Google, siger hun.

Mindst troværdige fag

Bundplaceringen for troværdighed lander hos journalister, bilforhandlere og politikere. Politikernes troværdighed er faldet stødt over de sidste ti år, mens journalisterne statistisk er kravlet markant opad på listen for første gang i ti år.

Dykker man ned i de såkaldte drivere for resultaterne mener 67 procent af de adspurgte danskere, at folketingspolitikerne er vigtige for samfundet, men kun 8 procent er imponeret over det arbejde, de udfører, og kun 3 procent vurderer, at politikerne er gode til at erkende deres fejl, hvis de har truffet en forkert beslutning.

Vi har brug for vejledning

Radius er ikke dykket ned i de såkaldte drivere for bibliotekarernes 5. plads, men seniorpartner i Radius Nicolaj Taudorf Andersen, ser nogle fællestræk mellem bibliotekarenes høje placering og det, at journalisterne oplever en øget troværdighed.

- Begrebet fake news har blandt andet fyldt i medierne, og danskerne vil gerne hjælpes til at sortere i skidt og kanel, siger han.   

- Det er første gang, vi har taget bibliotekarer og ingeniører med i undersøgelsen, og det ser jo mildest talt fornuftigt ud.  Det kan være, vi vælger at kigge nærmere på bibliotekarerne til næste år for at få mere viden om, hvad der ligger bag danskernes vurdering af deres høje troværdighed, for det ved vi ikke endnu, siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Om undersøgelsen:

Det er 10. år i træk undersøgelsen om befolkningens holdning til forskellige faggruppers troværdighed gennemføres. 2.040 danskere i alderen 18-75 år har deltaget. De har vurderet de 26 faggrupper på seks parametre på en skala fra 1-5. For eksempel spørgsmål som: I hvilken grad er du imponeret over det arbejde eller håndværk, som faggruppen udfører? Eller i hvilken grad taler faggruppen generelt et sprog, som er til at forstå? 

Nyhed i på TV2 Skriv en kommentar