Harry Potter-festival ramt af navneforbud

01-08-2018 af Anette Lerche

Filmselskabet Warner Bros. har nedlagt forbud mod, at Harry Potter Festivalen bruger navnet Harry Potter. Heldigvis fortsætter festivalen ufortrødent og arbejder nu på at finde nyt navn.

Søren Dahl Mortensen (i midten) har fået Harry Potter Festivalen til at vokse år for år. Nu skal festivalen have et nyt navn på grund af  kravet fra rettighedshaveren Warner Bros. Søren Dahl Mortensen lover dog, at festivalen nok skal være klar med et nyt program til efterårsferien. Arkivfoto Heidi Lundsgaard.

13.000 gæster, så mange deltog i 2017 i Odense Bibliotekernes Harry Potter Festival i efterårsferien. Netop festivalens store succes er sandsynligvis årsagen til, at filmselskabet Warner Bros., der har rettighederne til Harry Potter-universet, har meddelt, at festivalen frem over hverken må bruge navne eller billeder relateret til Harry Potter-filmene. 

Idemanden bag Harry Potter Festivalen, bibliotekar og projektleder Søren Dahl Mortensen, er ikke overrasket over, at forbuddet nu er kommet. Det har han frygtet længe.

- Selvfølgelig er vi skuffede over beslutningen. Men vi var godt klar over, at festivalen havde fået en størrelse, hvor det kunne ske. Derfor har vi også været i kontakt med Warner Bros. i de seneste år for at forsøge at finde en model for, hvordan vi kunne fortsætte i vores nuværende form, siger Søren Dahl Mortensen. Det lykkedes desværre ikke, men Søren Dahl Mortensen mener alligevel, at Warner Bros. har givet Harry Potter Festivalen længere snor end andre Harry Potter-tiltag, som er blevet lukket meget hurtigere. 

- Det har betydet meget, at vi har været et bibliotek, der stod for festivalen, og at vi samarbejder med kulturinstitutioner og museer. Vi har holdt fast i, at vi ikke var en kommerciel festival, men når festivalen får henvendelser om hotelbookinger fra eksempelvis Berlin, så er det åbenlyst, at den har en kommerciel betydning for Odense at have denne begivenhed.

Men I har allerede meldt ud, at I afholder festivalen igen i efterårsferien trods forbuddet mod at bruge Harry Potter-universets figurer?

- Ja. Det gør vi. Indtil videre er der ikke nogen af vores nuværende samarbejdspartnere, der har meldt fra på grund af forbuddet. Og vi har også nye initiativer på vej. Men jeg er selvfølgelig spændt på, om det fortsat vil lykkes at samle byen om festivalen og ikke mindst i hvilken retning, festivalen skal udvikle sig på sigt. Lige nu arbejder vi på at finde et nyt navn. Men om det bliver HP-festivalen, Festivalen Hvis Navn Ikke Må Nævnes eller noget helt tredje ved jeg ikke endnu. Men det ligger fast, at vi ligger os op af universet igen i år. Selv om vi ikke længere må have Voldemort og de andre figurer gående omkring i byen, så skal der stadig spilles quidditch.


Hvad skal der ske på længere sigt? Bliver festivalen en mere generel fantasy-festival?

- Jeg er helt ærligt i tvivl. Det at vi er et bibliotek gør, at vi skal tænke os meget godt om, inden vi træffer en beslutning. Det er bestemt muligt at tænke fantasygenren bredere og samarbejde med eksempelvis danske fantasyforfattere. Men det vigtigt, at vi kan sige, hvorfor det er et bibliotek, der står for dette arrangement og ikke et eventbureau. 
 (Du kan genlæse Perspektivs interview om Harry Potter Festivalen fra januar 2018 her):


Økonomien bag festivalen:

Odense Kommune støtter festivalen med 750.000 kroner. Der ud over giver biblioteket 200.000 kroner, private sponsorer giver 250.000 kroner, og deltagernes egenbetaling er på cirka 200.000 kroner (det koster 50 kroner for et barn at deltage). 
Biblioteket bruger 1,5 årsværk på festivalen, hvor der desuden er seks praktikanter tilknyttet samt cirka 130 frivillige. 

Skriv en kommentar