Kulturministeren vil ikke lave detaljelovgivning på biblioteksområdet

12-02-2018 af Anette Lerche
I forsommeren 2018 skal især KL og kulturminister Mette Bock drøfte bibliotekerne. Det kan munde ud i en ny bibliotekslov, men hvis det sker, vil ministeren fortsat foretrække en rammelov, der giver bibliotekerne frihed til at udvikle sig.

- Min opgave er at være fødselshjælper og sikre, at der bliver født nye ideer, der bringer bibliotekerne på sporet af en ny tid, sådan beskrev kulturminister Mette Bock sin rolle i den analyseproces, hun sætter i gang i forsommeren 2018. 

- Analysen, jeg efterlyser, behøver ikke at være store rapporter. Den kan også være en grundig diskussion med dem, der har den faglige viden på området, kommunerne og borgerne, sagde Mette Bock, der godt er klar over, at mange bibliotekschefer ser til Norge og Sverige i øjeblikket, hvor biblioteksloven er mere retningsgivende end den brede rammelov, der er på biblioteksområdet i Danmark.

- Biblioteksloven kan lyde lidt rusten i den måde, den er formuleret på.  Vi skal derfor have trykprøvet, om der er behov for en lovændring og en lidt tydeligere retning i forhold til de tiltag, som allerede er i gang mange steder, sagde ministeren. 

Hun understregede flere gange, at hun ikke er sikker på, at drøftelserne skal munde ud i en lovændring. Og hvis det viser sig, at der er brug for en lovændring, foretrækker ministeren en rammelov i stedet for en lov, der er meget detaljeret og specifik, som der er set eksempler på i eksempelvis Norge og Sverige. 

- Jeg vil hellere lave rammerne, der gør, at I kan udvikle jer på en tidssvarende måde, sagde Mette Bock, der mente, at bibliotekerne for at løfte den fornyelsesopgave skal se på det oprindelige formål med bibliotekerne og nytænke det. 


Kommentarer (2)

12. februar 2018 kl. 16:20
En fornyelse for bibliotekerne ville være, hvis bibliotekerne ikke købte så enorme mængder af præcis de samme bøger, som sælges i supermarkederne. Og samtidig promoverede dansk kunst. Landet er i forvejen ved at blive oversvømmet af konglomerater som Google, Facebook og Amazon, der kaster milliarder af kroner i at omvende danskerne FRA dansk kunst.
21. februar 2018 kl. 15:56
Jeg er helt enig med Lars Hansson! Nogle bibliotekskritikere taler om at Google, ebøger og streaming media er ved at gøre biblioteksvæsnet overflødigt, men de ser netop ikke den problematik, som Lars ser; at de tilbud der er på nettet er 100% kommercielle og som sådan ikke er med til at formidle danske kunst og kultur, endsige formidle "sandhed" det er popularitetsalgoritmer der styrer hvad folk får frem når de søger på Google - som oftest blot er fake news, misinformation eller overtro. "Dont get me started" - der er så mange ting galt med den retorik der kommer fra "liberale" debattører, imod bibliotekerne, at jeg kunne skrive en hel bog om det.. (o:

Skriv en kommentar