Lange natlige forhandlinger og en udsættelse af konflikten

18-04-2018 af Anette Lerche
BF’s formand Tine Segel stod i nat – skulder ved skulder – sammen med andre offentligt ansatte foran Forligsinstitutionen. »Det er vigtigt, at vi viser vores stærke sammenhold på tværs af fagforeninger og vores opbakning til vores forhandlere«, siger hun.
Foto: Mads Claus Rasmussen

Efter lange svære forhandlinger, der først sluttede onsdag den 18. april tidligt om morgenen, valgte forligsmand Mette Christensen at udskyde den varslede konflikt i endnu 14 dage. 

Dermed er den varslede strejke rykket frem til den 6. maj, og arbejdsgivernes omfattende lockout er rykket frem til den 12. maj. Dog kan et sammenbrud i forhandlingerne i løbet af de 14 dages udsættelse betyde, at både lockout og strejke træder i kraft på femtedagen efter et sammenbrud. 

Deltag i aktioner
Næste møde i Forligsinstitutionen bliver fredag den 20. april. Hos BF’s formand Tine Segel er der ingen tvivl om, at det påvirker forhandlerne på begge sider af bordet, når de mange offentligt ansatte går på gaderne og viser deres opbakning. Selv har hun i de seneste uger holdt tale til OK18-demonstration i Esbjerg, stået skulder ved skulder med andre offentligt ansatte i morgentrafikken på Dronning Louises Bro i København, og ikke mindst har hun stået med BF’s røde faner foran Forligsinstitutionen. Hun opfordrer BF’s medlemmerne til at blive ved med at deltage i aktioner landet over og vise deres engagement på sociale medier. For det nytter, siger hun.

- Det betyder meget, at medlemmerne fortsat viser deres opbakning og krav om en løsning for alle. Vi er udsat for et massivt pres fra arbejdsgiverne, som håber, at de kan knække os, men her bliver jeg stædig. Vi skal blive ved, og jeg bliver både glad og stolt, når jeg kan se, hvordan vores medlemmer deltager i aktiviteter rundt om i landet. Det nytter noget. Min klare opfordring er, at man skal deltage, for det er en meget stærk og fantastisk oplevelse at stå sammen med andre.

Faneborg og high five
Der har været flere tv-indslag, hvor man kan se dig foran Forligsinstitutionen. Senest gav du Michael Ziegler, der forhandler for KL, en high five inden forhandlingerne startede den 17. april. Hvad er historien bag det?

- Jeg har stået Faneborg foran Forligsinstitutionen mange gange. I går den 17. april var det utroligt vigtigt at vise vores opbakning til vores forhandlere, inden de gik ind til de afgørende og måske sidste forhandlinger, og når man står foran Forligsinstitutionen siger man god morgen til forhandlerne, når de kommer. Både ens egne og arbejdsgivernes, og da Michael Ziegler fra KL går forbi mig, siger jeg: »God morgen, skal vi så ikke have en løsning?« »Jo« »I dag?« »Ja« og så gør han klar til en high five, som jeg selvfølgelig besvarer, og det bliver vist i tv. Men for mig handler det ikke om tv-tid. Det handler om, at vi tydeligt viser opbakningen til vores forhandlere og er med til at lægge et nødvendigt pres på arbejdsgiverne, siger Tine Segel.

- Da tingene senere på aftenen skærpede til, tog jeg tilbage til Forligsinstitutionen og stod der hele natten. Der var en fantastisk stemning, og der er virkelig vokset et sammenhold på tværs af fagligheder under forhandlingerne, og det giver en helt utrolig energi.

Stor tillid til forhandlerne
Det endte jo desværre ikke med et forlig. I stedet blev konflikten udskudt i yderligere 14 dage. Hvorfor nåede man ikke frem til en løsning?

- Det er fortrolige forhandlinger, som parterne ikke må referere fra. Derfor skal man også forholde sig kritisk til det, der slipper ud, for det, der beskrives i pressen, er ikke nødvendigvis det, vores forhandlere oplever. Jeg har stor tillid til vores forhandlere. De gør det super godt, og de kan ikke gå med til en aftale, hvor vi ikke har en fornuftig løsning på de tre centrale områder, nemlig lønnen, lærernes arbejdstid og spisepausen. Det er bestemt ikke urimelige krav, vi kommer med fra arbejdstagerside. Tværtimod er det meget rimelige krav om fair vilkår for vores offentligt ansatte. 


Udpluk af aktviteter i denne uge

  • I dag kan du i Aarhus høre taler og musik på Rådhuspladsen til En løsning for alle-demonstrationen
  • På fredag kan du for eksempel tage til AC-konfliktbar med musik d.20 april fra kl. 15 i Esbjerg her:
  • Eller til OK18 Solidaritets- og Folkefest samme dag på Blågårds Plads i København her: 


 Skriv en kommentar