Lovforslag vil give bedre adgang til litteratur for personer med syns- eller læsehandicap

23-02-2018 af Sabrine Mønsted

Det skal være nemmere at fremstille og distribuere litteratur i formater, der er tilgængelige for personer med syns- og læsehandicap, også i forhold til udenlandsk skøn- og faglitteratur.

Lovforslaget kommer på baggrund af et EU-direktiv fra Marrakeshtraktaten 2013 og har til formål at sikre større adgang til litteratur for personer med syns- eller læsehandicap, men støttes af kulturminister Mette Bock.

»At alle borgere skal have mulighed for at fordybe sig i og føle glæde ved at læse – eller få oplæst – bøger er helt grundlæggende for mig. Litteratur er en uvurderlig kilde til viden og oplevelser. Desværre oplever personer med syns- eller læsehandicap i dag, at de ikke kan læse bøger eller høre lydbøger, fordi de ikke er tilgængelige i brugbare formater,« siger kulturministeren i en pressemeddelelse.

Lovforslaget, der er i høring til 13. marts, giver udvidet mulighed for, at personer med syns- og læsehandicap, Nota, landets grundskoler med flere kan fremstille bøger og lydbøger i tilgængelige formater og distribuere litteraturen – også på tværs af landegrænser. Og rettighedshaverne sikres i forslaget en kompensation.

Lovforslaget og høringsbrev kan findes på høringsportalen.

Skriv en kommentar