Unge skal turde bruge deres stemme

01-10-2018 af Sabrine Mønsted

Mange unge afholder sig fra at deltage i den offentlige debat, fordi tonen er hård, og fordi de ikke er trænet i at ytre sig. Biblioteket er et oplagt sted at træne talekunst og debatlyst, mener bibliotekar på Lyngby Bibliotekerne Christina Madsen.

Talerskole Stadsbiblioteket

To gymnasieklasser har i sensommeren været på »talerskole« på Lyngby Stadsbibliotek. De er blevet undervist i talekunst, i at skrive taler, i at turde stille sig op foran en forsamling, og det vigtige i at bruge sin stemme. 

- I et demokrati er det vigtigt, at alle har mod på at sige sin mening offentligt, ellers er det dem, der råber højst, der får lov til at tegne debatten, siger Christina Madsen, der er en del af projektgruppen bag talerskolen på biblioteket. 

Røst-festival  

Projektet for gymnasieklasserne i Lyngby er inspireret af festivallen Røst – en årlige »talefestival« for højskolelever, hvor temaet er, at bruge sin røst og ytre sig offentligt om holdninger eller personlige erfaringer.  

- Det er så god en idé, og helt i tråd med bibliotekernes formål. De unge er ofte en svær målgruppe for bibliotekerne at nå, men med dette her koncept har vi fået hul igennem og ramt et behov, lærerne også ser hos de unge, siger Christina Madsen. 

Bibliotekets projekt er sket i samarbejde med Røst, hvor medarbejdere fra festivalen har undervist gymnasieleverne. 

- Det er så vigtigt, at alle unge stemmer bliver hørt. Der er ofte et meget polariseret billede af ungdommen i medierne. Enten hører vi om »12-talspiger« eller »puttefest-drenge«. Men der er mange fagligt dygtige unge med holdninger til deres eget liv og samfundet, og det er vigtigt, at de lærer at turde bruge deres stemme i debatten, siger Christina Madsen. 

Unikt på biblioteket 

Hun mener, at biblioteket skal byde ind med tilbud, som ikke umiddelbart tilbydes andre steder, der er unikke for biblioteket. 

- Og træning i talekunst og debat, finder man ikke lige andre steder, siger Christina Madsen. 

Politiken har hvert år DM i debat for unge på Folkemødet på Bornholm.  

- Men forskellen er, at det bibliotekerne tilbyder, ikke er en konkurrence. Man skal ikke battle på argumenter. Det handler om at turde sige sin mening og forstå vigtigheden i det, siger Christina Madsen, der ser projektet som et koncept, andre biblioteker også kan bruge, og som man kan udvikle 

- Vores håb er også, at sådan et projekt kan være løftestang til, at både lærere og unge ser, at biblioteket kan bidrage med ret unikke ting, og åbne op for samarbejde med gymnasierne om for eksempel skønlitterære projekter.  

Tag gerne kontakt til Lyngby Stadsbibliotek for en snak om projektet eller til Pia Beltoft fra Vallekilde højskole på pia@vallekilde.dk 

Læs mere om projektet i artiklen Unge gymnasieelever går til talerskole på Stadsbiblioteket  på Del Din Viden.

Læs mere om Røst Festivallen, der er støttet af Nordea Fonden og har fået tilskud til og med 2019.

Skriv en kommentar