Alle har brug for digital dannelse

08-02-2019 af Sabrine Mønsted

SIRIKommissionen  anbefaler en national digital dannelsesstrategi for alle aldersgrupper – ikke kun for børn og unge. Kommissionen peger blandt andet på biblioteker, folkehøjskoler og medier som oplagte spillere i den indsats.

- Der er en stigende indsats i folkeskolen for at lære børn og unge at navigere på sociale medier, mens de ældre rask væk deler information uden at vurdere kilderne. Vi mangler en digital dannelsesstrategi, der involverer alle aldersgrupper, sagde chefredaktør på Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen, da hun indledte dagens konference på Christiansborg, hvor SIRIKommissionen kom med ti anbefalinger, der skal styrke den demokratiske samtale. 
Kommissionen er nedsat af Ingeniørforeningen (IDA) og politiker Ida Auken (R), og formålet er at kortlægge, hvordan vi kan udnytte digitaliseringen positivt. Udover en national digital dannelsesstrategi er en af anbefalingerne oprettelsen af et tværfagligt uafhængigt center for digital demokrati.      

Demokratiet er udfordret 

- Grunden til kommissionens arbejde og anbefalinger er, at grundlaget for den demokratiske samtale er fuldstændig forandret i dag, sagde Lisbeth Knudsen.

- Det demokratiske immunforsvar er udfordret. For eksempel får 66 procent deres nyheder fra sociale medier, hvilket er et problem, fordi der ikke bliver skelnet mellem nyhedernes kvalitet. Financial Times’ nyheder har samme validitet som en tilfældig blogger. Desuden mener kun 42 procent, at klassiske nyhedsmedier er meget vigtige for samfundet. Det kan vi ikke være tilfredse med, sagde hun. 
Andre elementer, der forurener vores information og udfordrer demokratiet, er den grove debattone på sociale medier. I en megafonmåling siger 61 procent, at de afholder sig fra at deltage i debatten på sociale medier. Og undersøgelser viser, at der er 70 procent større chance for at misinformationer og sensationer bliver delt fremfor en almen oplysende historie.       

- Vi ser også ekstreme holdninger flytte til lukkede Facebookgrupper, så der opstår ekkokamre, hvor vi taler med dem, vi er enige med, i stedet for i demokratisk ånd, dem vi er uenige med, siger Lisbeth Knudsen. 

Rapporten fra SIRIKommissionen indeholder også tre anbefalinger til de professionelle medier, blandt andet uddannelse og efteruddannelse af journalister om at modgå misinformation og et frivilligt digitalt trustmark til medier, der lader sig måle på deres etiske retningslinjer.  

Læs hele SIRIKommissionens rapport og anbefalinger:

AI, medier og demokrati. Sådan styrker vi vores demokratiske immumforsvar  

Skriv en kommentar