Litteraturformidlere er vigtigere end nogensinde

23-01-2019 af Anette Lerche
Den kompetente litteraturformidling er vigtigere end nogensinde i en tid, hvor bogen i stigende grad udfordres af andre medier. Derfor uddeles Blixenprisen igen i år til årets litteraturformidler.

Litteratursiden uddeler i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet for tredje år i træk Blixenprisen til årets litteraturformidler. 

Lise Vandborg, der er chef for Litteratursiden, er en del af juryen, og hun understreger, at parterne bag prisen forsøger at give prisen en ny profil hvert år for at ramme så mange som muligt og synliggøre, at der er mange forskellige måder at være en god formidler på.

- I 2017 lagde vi vægt på, at prismodtageren skulle sætte litteraturen ind i nye rammer, og bibliotekar Vibeke Johansen modtog prisen for sin kæmpe indsats med Krimimessen i Horsens. I 2018 lagde vi vægt på, at modtageren skulle sætte litteraturen til debat. Her gik prisen til værterne Klaus Rothstein og Nanna Mogensen for programmet Skønlitteratur på P1, siger hun. 

En ildsjæl, der inspirerer

I år er den potentielle kandidat »en litteraturformidler, som brænder for - og som har udvist et særligt talent for - at inspirere andre mennesker til at læse eller har gjort en kæmpe forskel for at fremme læselysten. En ildsjæl, som giver sin læseglæde videre til børn og/eller voksne på nye, kreative måder.« Netop at børnene nævnes specifikt er noget nyt.

- Det er afgørende, at vi giver formidlerrollen opmærksomhed og anerkendelse. I øjeblikket er der meget fokus på at få børn til at læse og fastholde læsning. Det er tydeligt, at det at læse for mange børn ikke er noget, der kommer af sig selv, så i en tid, hvor bogen er udfordret af andre medier, er det vigtigere end nogensinde at vise, hvad bogen kan.

Kuratering

Lise Vandborg mener, at det er tydeligt, at rollen som formidler har udviklet sig i de senere år.

- Jeg oplever, at det bliver stadig vigtigere at kuratere litteraturen. Jeg tror, der med den rette kuratering af litteraturen er et stort potentiale i at få de mange mennesker, som kun læser i ferier, til at læse i hverdagen. At få dem til at læse en bog frem for at se en serie på Netflix. Samtidig er der også kommet mange nye måder at formidle på. De nye medier er en konkurrent, fordi de tager læsernes opmærksomhed, men de er også en medspiller, der giver mulighed for at inspirere digitalt. Eksempelvis kan YouTube være en god måde at fange børnene på, hvis man via YouTube kan give børn en følelse af, at det er sejt at læse. Vi skal ud over at fortælle om den gode bog på biblioteket også sætte litteraturen i nye rammer og møde folk, der hvor de er. 

I dag er der også mange ikke-professionelle, der eksempelvis blogger om bøger, og det er en fin udvikling, mener Lise Vandborg. 

- Men Blixenprisen er til de professionelle. Bibliotekarerne og andre professionelle formidlere har en troværdighed og en viden, der gør, at vi kan anbefale, hvad der er godt og mindre og godt og vejlede målrettet den enkelte. Og med prisen kan vi gøre opmærksom på, hvor mange nytænkende formidlingstiltag, der allerede foregår over alt i landet. Derfor kan man også både nomimere enkeltpersoner eller flere personer. For ofte er den nytænkende formidling noget, der sker i et parløb mellem to eller flere personer, siger hun. 

Indstil kandidater til prisen

Du kan indstille en kandidat eller en gruppe/organisation, som du mener har leveret »Årets indsats for litteraturformidling« indtil 5. februar 2019 her.

En jury nominerer tre kandidater med afsæt i indstillingerne. Juryen består af forfatter Jesper Stein, kritiker Marie Louise Kjølbye og chefredaktør Lise Vandborg. Prisen er på 30.000 kroner og overrækkes til Blixenfesten den 24. maj 2019 på Folketeatret i København.
Bag Blixenprisen står Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere. Læs mere om Blixenprisen.

Skriv en kommentar