Nyheder 2011

 
21.12.2011
Bibliotekarforbundet hjælper dig ved konkurs
Det går så dårligt i erhvervslivet, at hver femte virksomhed er på vej til at gå fallit.  Det kan man læse i ugebrevet A4 den 21. december 2011.

13.12.2011
Indsatsen mod dimittendledighed skal gå på to ben
Dagbladet Information bragte d. 11. december tal der viser, at ledigheden blandt nyuddannede bibliotekarer i oktober måned 2011 var helt oppe på 46,2%, svarende til 38 fuldtidspersoner. Indsatsen for at få flere i job skal både rettes mod dimittenderne og mod de virksomheder, der kan have glæde af dem, lyder det samstemmende fra både AAK’s direktør Michael Valentin og Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost.


07.12.2011
Forslag om børneattester på bibliotekarer skyder over målet
Kulturministeren foreslår, at børnebibliotekarer skal omfattes af krav om børneattest. Men børnebibliotekarer findes slet ikke og derfor skyder forslaget over målet, mener Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost.


06.12.2011
Ny på arbejdsmarkedet?
På forespørgsel lancerer Bibliotekarforbundet denne kombinerede workshop med information om både jobsøgning og dagpenge, lønsatser og alt det andet, der er vigtig for dig, der er ny på jobmarkedet.
29.11.2011
Fuld gang i pensionsforhandlingerne
God personlig service er i højsædet, når Bibliotekarforbundet i disse dage forhandler pension for medlemmerne. 
22.11.2011
Studerende glemmer forsikringen
Med et stramt budget og meget andet at tænke på, er forsikring ikke det, der står øverst på mange studerendes huskeliste. Derfor får studentermedlemmer af Bibliotekarforbundet muligheden for at tegne ekstra billige forsikringer.
15.11.2011
Norge kalder på informationsspecialister
Der er bud efter informationsspecialister i fjeldlandet mod nord og danske bibliotekarer og cand.scient.bibl.’er har gode chancer for at få en fod inden for.
08.11.2011
Gratis for studerende: Lær at sige nej og få mere tid
At nå dine mål, få mere tid og lære at sige fra er et håndværk, der kan læres.
25.10.2011
I har da brug for en bibliotekar
Flere virksomheder efterlyser bibliotekariske dyder uden at bruge ord som bibliotekar, cand.scient.bibl. eller informationsspecialist i deres opslag.


10.10.2011
God begyndelse for forbundets Facebook-side
Bibliotekarforbundets Facebook-side har nu 14 dage på bagen. Og med mere end 400 ”synes godt om’ere” er siden kommet rigtig godt fra start.
04.10.2011
IVA rykker ud af Kulturministeriet
Med det nye regeringsgrundlag er der lagt op til flyttedag for Det Informationsvidenskabelige Akademi, der fremover vil høre under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.
03.10.2011
Uffe Elbæk ny kulturminister
Den tidligere rektor for KaosPiloterne og radikal formand for Skole- og Kulturudvalget i Aarhus bliver den nye regerings minister for kultur. Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost byder ham velkommen til samarbejdet.

30.09.2011
Medlemsundersøgelsen er afsluttet og vinderne er fundet

27.09.2011
Bibliotekarforbundet går på Facebook i dag
Fra i dag kan du også følge Bibliotekarforbundet på Facebook. Den nye side går i luften kort tid før Fagligt Landsmøde, så de medlemmer, der ikke nåede at få en plads til landsmødet også kan følge med i weekendens store arrangement.
27.09.2011
Folkebibliotekscheferne ser sort på fremtiden
Bibliotekarforbundet gennemførte i foråret 2011 en undersøgelse af beskæftigelsesmuligheder i folkebibliotekerne. 84 % af de kommunale bibliotekschefer svarede på undersøgelsen og de ser mørke skyer i krystalkuglen. Bibliotekarforbundet anbefaler at jobsøgende retter søgelyset mod et bredere arbejdsmarked.
27.09.2011
Live fra Fagligt Landsmøde
I den kommende weekend samles over 400 medlemmer af Bibliotekarforbundet i København til Fagligt Landsmøde 2011. Fik du ikke plads ved landsmødet, kan du følge med i dele af konferencen, når vi streamer live fra en række af oplæggene.
21.09.2011
Ny regering. Ny vej for bibliotekerne?
Bibliotekerne kom på dagsordenen i valgkampen og valgets vindere satte kompasnålen mod nye horisonter for landets største kulturinstitution. Bibliotekarforbundets formand giver her et overblik over de meldinger, der kan få størst betydning.
13.09.2011
Lad dig ikke nøjes – få hjælp til lønforhandlingen
Bibliotekarforbundets Lønservice for privatansatte er et godt tilbud til de, der selv forhandler løn.
12.09.2011
Stor interesse for medlemsundersøgelsen
Med blot seks dage på bagen har 30 % allerede nu svaret på medlemsundersøgelsen.
06.09.2011
Bibliotekarer skal løfte læselysten hos de svageste
Socialdemokraterne var i den forløbne weekend på gaden med et forslag om, at bibliotekarerne skal udbrede Mads Brügger og Mikael Bertelsens koncept "Læsegruppe Sundholm" til hele landet. Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost er med på idéen.
30.08.2011
Kontant bonus i dit medlemskab
Bibliotekarforbundets medlemmer får kontante fordele på alt fra rejser og vejhjælp til dagligvarer og papir.
23.08.2011
Digitale danskere kræver digitale kompetencer
Regeringen, KL og Danske Regioner præsenterede mandag d. 22.august den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 – ”Den digitale vej til fremtidens velfærd". Bibliotekarforbundets formand opfordrer medlemmerne til at holde sig på stikkerne og sikre sig del i de opgaver, der følger i kølvandet på strategien.

16.08.2011
Effekt på jobsøgningen
Bibliotekarforbundet tilbyder en to-dages workshop med den nyeste viden indenfor jobsøgning, og viser hvordan du helt konkret omdanner din viden til gode og effektfulde ansøgninger.
09.08.2011
Er der andre ligesom dig?
I Bibliotekarforbundets faggrupper kan du møde andre, der nok ikke er helt ligesom dig, men de faglige interesser er I fælles om.


09.08.2011
De unge skal tage hele akademikerpakken
Hvor man nu skal tælle til fem før man møder en ung, der tager en akademisk uddannelse, skal man i fremtiden kun tælle til fire. Danmark skal leve af viden og derfor skal 25% af en ungdomsårgang ifølge videnskabsministeren have en universitetsuddannelse. Også biblioteksverdenen skal satse på, at de unge tager hele pakken og bliver kandidater, mener Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost.
04.07.2011
Bibliotekarforbundets telefonsystem er ude af drift
Bibliotekarforbundets telefonsystem er midlertidigt ude af drift. Kontakt derfor forbundet på mailen bf@bf.dk
28.06.2011
Logningsnotat skudt ned

Bloggere og fagfolk strøg til tasterne, da en arbejdsgruppe under Justitsministeriet i sidste uge foreslog registrering af data fra åbne netværk. Pernille Drost gik med i forreste række og forslaget får nu den kolde skulder fra en bred, politisk front. Fint nok, mener hun, men smertegrænsen for overvågning blev nået før dette forslag. 


28.06.2011
Servicetjek af din levestandard
Bibliotekarforbundets medlemmer får muligheden for et servicetjek af deres pensionsordning – og et vink om, hvor der måske skal sættes ind, selvom der endnu er mange år til pensionen.
24.06.2011
Stor interesse for Fagligt Landsmøde 2011
Rigtig mange medlemmer har allerede tilmeldt sig Fagligt Landsmøde 2011, som under titlen "Født digital" finder sted den 1.-2. oktober 2011. Nu er over 300 af deltagerpladserne blevet revet væk.
23.06.2011
Pernille Drost: Forslag om øget overvågning krænker privatlivet
I en artikel i dagens Politiken om et nyt forslag til øget registrering af brugere af trådløst netværk på fx bibliotekerne udtaler Pernille Drost: "Vi er blevet demokratisk dovne og kan slet ikke forestille os, at den slags data kan misbruges. Men det kan de jo." Pernille Drost mener, at indgrebet er virkningsløst og unødvendigt.
21.06.2011
Jo flere kvinder, jo lavere løn
Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI. Pernille Drost er ikke overrasket over konklusionen, men mener, at den skæve fordeling af lønkronerne skal bekæmpes både ved forhandlingsbordet og i promovering af faget som nødvendigt og værdifuldt.
14.06.2011
Deltag i webinar om Enterprise Search onsdag
Når Bibliotekarforbundets Privatgruppe onsdag afholder gå-hjem-møde om Enterprise Search, kan du følge med i oplægget fra Google hjemme fra din computer.
07.06.2011
Vækst i videnservice
Nye job hænger ikke på træerne, men vender man blikket mod videnservice, er der vækst i sigte. Dansk Erhverv har udpeget et af de områder, hvor bibliotekarisk kompetence er mest relevant som et vækstområde midt i krisen.
30.05.2011
To nye moduler på lederuddannelse rettet mod kultur- og bibliotekssektoren
Den offentlige lederuddannelse (DOL) tilbyder nu to moduler, der kan indgå i en samlet lederuddannelse og som specifikt er rettet mod ansatte i kultur- og bibliotekssektoren. Det ene modul er Team- og netværksledelse i kultur- og bibliotekssektoren og det andet er Ledelse af forandringsprocesser i kultur- og bibliotekssektoren.
24.05.2011
Lettere adgang til viden er vejen til vækst
Adgang til den sidste nye akademiske forskning er alfa og omega i små og mellemstore virksomheders vej til vækst og derfor skal den gøres lettere. Ny undersøgelse lavet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen og DEFF viser, at for mange barrierer koster virksomheder og samfundet millioner. Smartere licensregler for digitale materialer og sikring af bibliotekernes status som videnscentraler skal sikre vækst og innovation, mener Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost.
19.05.2011
Bibliotekarforbundet støtter medarbejderne på CSC
Bibliotekarforbundet ser med stor bekymring på den aktuelle konflikt på CSC og ønsker at give vores støtte og opbakning til medarbejderne på CSC – både dem der er direkte ramt af CSC’s lockout og de medarbejdere, der arbejder videre under de nuværende forhold.
17.05.2011
Bibliotekarforbund frygter monopolpres fra forlag
Bibliotekarforbundet skruer bissen på i kampen mellem forlagene og bibliotekerne om priserne på digitale udlån.
17.05.2011
Født ind i den digitale verden
Hvordan fortsætter vi med at "modernisere" vores faglighed og bringe den videre ind i den digitale tidsalder? Hvilke digitale trends og muligheder ser vi foran os? Når Bibliotekarforbundet til oktober igen afholder Fagligt Landsmøde, handler det om, hvordan de digitale indfødte vil få stor indflydelse på, hvordan vi - som fag og som bibliotekarer - håndterer og udnytter den digitale udfordring.
10.05.2011
Har du set et orakel?
Bibliotekarforbundets kampagne ”Bliv orakel” taler til de uddannelsessøgende og fortæller om uddannelsen til bibliotekar og jobmuligheder. Vi håber, at den erfarne bibliotekar besøger kampagnens hjemmeside og vil være med til at spotte et kommende orakel.
26.04.2011
Pensionen i udbud
Bibliotekarforbundet har sendt medlemmernes pensionsordning i udbud. Sløje afkast og uroen om ydelsesgarantierne gør det nødvendigt at granske, om medlemmernes interesser varetages bedst et andet sted end hos Sampension.
12.04.2011
Digitalisering ødelægger bibliotekernes økonomi
Fortsætter danskernes lyst til at læse e-bøger med at stige, lægger den en bombe under bibliotekernes økonomi. Betalingsmodellen mellem biblioteker og forlag gør de digitale materialer dobbelt så dyre som de fysiske. Bibliotekarforbundets formand er bekymret for udviklingen.
08.04.2011
Advarer mod frivillige bibliotekarer
Biblioteker i Billund Kommune overlever ved frivillig hjælp. Ulykkeligt, siger formand for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, til Danske Kommuner.
06.04.2011
Millioner til trængte ledige
Med en saltvandsindsprøjtning på 178 mio. sætter regeringen ind for at hjælpe trængte ledige ind på arbejdsmarkedet. For akademikere betyder det flere midler til videnpilotordningen og midler til markedsføring overfor små og mellemstore virksomheder.
05.04.2011
AAK blandt de billigste a-kasser
I en sammenligning lavet af Berlingske Business ender Akademikernes A-kasse som den fjerde-billigste a-kasse. Kun én anden akademisk a-kasse er billigere.

28.03.2011
Klart ja til overenskomstresultatet 2011
82,2 % af Bibliotekarforbundets offentligt ansatte medlemmer har stemt ja til overenskomstresultatet 2011.
25.03.2011
Fabrins ferieminder er ikke politik
KL's Erik Fabrin sætter spørgsmålstegn ved, om det det er en offentlig opgave at opretholde en musiksamling. Pernille Drost kalder hans udmelding historieløs.
25.03.2011
OK11 - urafstemningen slutter mandag!
Indtil mandag den 28. marts kl. 12.00 kan du stadig nå at afgive din stemme ved den vejledende urafstemning om overenskomstresultatet 2011.
22.03.2011
Pernille Drost: Digitaliseringen er et jerntæppe
Man skulle tro, at digitaliseringen af bibliotekernes materialer ville give flere mennesker lettere adgang til viden og kultur. Men nej, rigide licensregler og prissætning for de digitale materialer giver enorme begrænsninger. Det er både et økonomisk og et demokratisk problem.
21.03.2011
87% flere ansøgere til kvote 2 på IVA
Det Informationsvidenskabelige Akademi har oplevet en enorm stigning i ansøgninger til kvote 2. Mange vælger uddannelsen som førsteprioritet. 
15.03.2011
Forsøg lavet for at nå nye læsegrupper
Bogpakkeprojektet i Randers er blevet stoppet på grund af protester fra blandt andre Mogens Jensen fra Socialdemokratiet. Bibliotekarernes formand, Pernille Drost, ser sympatiske tanker bag forsøget i Randers, men advarer samtidig mod faldgruberne i Jyllandsposten den 14-03-2011.
15.03.2011
Giver du god service?
Vil du være bedre til at kommunikere med brugerne? Vil du gerne lære nye fifs og tricks, der kan højne serviceoplevelsen hos den enkelte bruger? Så har Bibliotekarforbundet det helt rigtige kursus til dig.
08.03.2011
Ny kampagne skal sikre flere studerende
Der bliver mangel på akademisk arbejdskraft i fremtiden, og derfor har Bibliotekarforbundet skudt ny kampagne i gang, der skal tiltrække flere studerende til bibliotekaruddannelserne. Et kampagnesite er netop gået i luften.
06.03.2011
BF's tjenestemandsforhandlinger med KL er afsluttet
Af de ca. 800.000 kr., der var afsat til forhandlinger om tjenestemændendes lønvilkår, lykkedes det Bibliotekarforbundet at sikre basisbibliotekarene samt specialisterne et ekstra løntrin pr. 1. januar 2012.
01.03.2011
AC-overenskomst nu forhandlet færdig for det regionale område
Den 28. februar 2011 afsluttedes forhandlingerne mellem Danske Regioner (Regionernes Lønnings- og Takstnævn – RLTN) og AC (Akademikernes Centralorganisation).
28.02.2011
KTO-forlig for ansatte i regionerne er nu også på plads
KTO-forliget blev indgået d. 27. februar 2011 og giver de regionalt ansatte et resultat, der på mange måder mindre om det kommunale forlig – og som under alle omstædigheder er bedre end resultatet på statsområdet.
24.02.2011
AC-overenskomst på det kommunale område færdigforhandlet
AC og KL har den 24. februar 2011 indgået forlig om fornyelse af en 2-årig AC-overenskomst på det kommunale område.
24.02.2011
OK-forhandlingerne på det regionale område afgøres hen over weekenden
Efter en lille pause genoptages de regionale forhandlinger nu. Den 25. februar 2011 forhandler Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) med KTO – og den 27. februar 2011 fortsætter RLTN med AC.
21.02.2011
OK11: lønstigning til de kommunalt ansatte
KTO-forliget blev indgået d. 18.02.2011 og giver de kommunalt ansatte et bedre resultat end på statsområdet.
14.02.2011
Reallønsnedgang i staten sætter kursen for kommuner og regioner
Sent lørdag aften lukkede finansminister Claus Hjort Frederiksen og statens forhandlere en historisk stram overenskomstaftale for de kommende to år. Aftalen betyder reallønsnedgang for de statsansatte og alt tyder på, at den tendens vil fortsætte i de kommunale forhandlinger.
10.02.2011
Bibliotekerne er væk om 20 år
86 kommuner skærer i biblioteksbudgettet i 2011. De seneste 5 år er udviklingen gået samme vej over det meste af landet. Fortsætter udviklingen er bibliotekerne stort set væk om tyve år.
08.02.2011
Terrorloven er en trussel mod bibliotekerne
Politiet kan uden en domstol i ryggen kræve alle oplysninger om borgere udleveret af de offentlige biblioteker. Det truer bibliotekernes status som frirum. Pernille Drost efterlyser en debat om terrorloven i den danske biblioteksverden.
01.02.2011
Nyt mentorprogram for nyuddannede og specialestuderende
Bibliotekarforbundets nye mentorprogram giver dig mulighed for at mødes med erfarne fagfæller, der kan give et realistisk billede af de forventninger, ønsker og krav arbejdsmarkedet har til dig.
01.02.2011
Seniordage gøres permanente for kommunalt ansatte
KL og KTO er som del af OK11-forhandlingerne blevet enige om at gøre seniordage permanente for de ansatte i kommunerne. Dog under forudsætning af, der opnås enighed om et samlet kommunalt KTO-forlig.
31.01.2011
Kulturminister: Pas er ikke en bibliotekaropgave
Bibliotekarer skal koncentere sig om at opruste digitalt og udvikle lokale kulturhuse - ikke lange pas over disken. Det er kulturministerens udmelding i Berlingske Tidende d. 28/1.
27.01.2011
Flere åbninger på skoleområdet
Regeringens folkeskoleudspil "Faglighed og Frihed" åbner både kommunale og private muligheder for bibliotekarer.
21.01.2011
Det digitale samfund 2010 er offentliggjort
Publikationen 'Det digitale samfund' beskæftiger sig med danske borgeres, virksomheders og den offentlige sektors brug af IKT. Man kan blandt andet læse, at næsten 90 procent af de 16-74-årige i dag anvender internettet.
18.01.2011
Din netværkskvotient
Få konkrete forslag til, hvordan du kan involvere kunder og kolleger med sociale medier på medlemsmødet "NQ - Involvering med sociale medier" den 30. januar 2011.
14.01.2011
Nye anbefalinger om god ledelse i kulturinstitutioner
Der er kommet nye anbefalinger fra Kulturministeriet om god ledelse i selvejende kulturinstitutioner.
11.01.2011
Firefox overhaler Explorer i Europa
Browseren Firefox har overhalet Internet Explorer som den mest populære i Europa. I Danmark er det dog stadigvæk Internet Explorer, som de fleste bruger, når de går på nettet.
11.01.2011
AC vil have unge langtidsledige i løntilskudsjob
AC vil have ledige unge akademikere i job med løntilskud. Formand for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, bakker op om idéen, der skal afhjælpe den store arbejdsløshed blandt unge akademikere.
11.01.2011
Nye lønmagasiner på vej
Bibliotekarforbundet sender i disse dage to nye lønmagasiner på gaden. Hæfterne indeholder hovedresultaterne fra Bibliotekarforbundets lønundersøgelser fra efteråret 2010 blandt hhv. privatansatte og offentlig ansatte medlemmer.
07.01.2011
Kulturforvalterkonference 2011
Årets kulturforvalterkonference - Resultater i kulturarbejdet – metoder til kvalificering, prioritering og legitimering - bliver den 3. februar. Konferencen sætter fokus på, hvordan kulturområdet gennem større metodebevidsthed kan kvalificere indsatsen, styrke muligheden for at prioritere og samtidig skabe større politisk legitimitet. Du kan stadig nå at tilmelde dig.
04.01.2011
Folkebibliotekarer er tilfredse med deres arbejde
Ny undersøgelse viser, at folkebibliotekarer generelt er tilfredse med deres arbejdsforhold, arbejdstid og arbejdstilrettelæggelse.
03.01.2011
Bibliotekerne har brug for dig, Per Stig Møller
Formand for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, har skrevet et åbent brev til kulturministeren, der blev trykt i Politiken den 24.12.2010. Hun efterlyser en synlig og visionær minister, der vil være med til at debattere bibliotekernes fremtid.